Pompierii ar putea închide peste jumătate din școlile Gorjului


Potrivit pompierilor gorjeni, o mare parte dintre școlile Gorjului nu sunt conforme din punct de vedere al siguranței la incendii. Primarii și directorii de școli din județ pot fi amendați de la 1 iulie 2017 dacă nu se vor conforma condițiilor de siguranță la incediu deși aceste investiții sunt foarte costisitoare iar firmele de specialitate destul de puține.

La acest moment, mai puțin de o treime dintre școlile Gorjului dețin autorizație de siguranță la incendiu, în general construcțiile noi sau cele renovate în ultimul deceniu. În rest, în unele localități se lucrează la aceste dosare de autorizare iar în altele se așteaptă bani de la Guvern. Ca în România, firmele au speculat legislația stufoasă și ineficientă de la noi și solicită niște prețuri pentru prestație uriașă. Din informațiile noastre, costurile pentru autorizarea unei școli din puct de vedere ISU se duc undeva între 5-10.000 de euro, bani pe care autoritățile locale nu îi au sau îi fac cu greutate rost.

Cu siguranță vor fi școli care nu vor obține autorizația până la 1 iulie 2017. Acestea riscă sancțiuni drastice:  „Termenul de obținere a autorizației de securitate la incendiu este 30 iunie. Toate instituțiile de învățământ din Gorj au obligația să o obțină în acest termen. În caz contrar riscă sancțiuni, culminând cu închiderea activității. La nivelul județului erau la începutul anului undeva la 100 și ceva de unități, din care doar 30 aveau autorizația”, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, pentru cotidianul PANDURUL.

Reținem că autorizația de securitate la incendii, o dată obținută, este valabilă atâta timp cât nu este făcută nicio modificare la construcția respectivă sau nu îi este schimbată destinația. Documentația se face doar  de firme specializate în proiectare. Autorizarea presupune ca unitățile școlare să aibă mijloace de semnalizare, de protecție şi căi de evacuare în caz de incendiu dar și hidranți ș.a.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.