Colegiul Tehnic Nr 2 Tg-Jiu, pentru a patra oară consecutiv ”Școală Europeană”


 Proiectele europene au reprezentat o constantă în drumul dezvoltării colegiului nostru, o sursă de inspirație, de formare, de reînnoire  a viziunii, a practicilor pedagogice, a metodelor didactice si tehnicilor de predare-învățare-evaluare, a mediului socio-profesional și raporturilor interinstituționale.

O încununare a muncii depuse, care astăzi ne motivează pentru a continua drumul cu aceeași dorință și motivație, este dobândirea pentru a patra oară consecutiv de către COLEGIULUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU a prețiosului trofeu ȘCOALĂ EUROPEANĂ.

Generație după generație, profesorii și managerii au găsit în aceste programe răspunsul la întrebările  adolescenților din ce în ce mai preocupați de dialogul intercultural și de mobilitatea pe piața muncii din Uniunea Europeană. Instituția noastra a crescut și s-a definit în timp cu acest program și prin el. Cu fiecare parteneriat/ formare, a făcut un pas important spre ceea ce este astăzi și va deveni mâine, continuându-le.  Tonul revoluționar al schimbării a fost dat de un manager vizionar care a văzut în formările Comenius pașaportul spre școala europeană.

Transformarea s-a produs cu și prin fiecare experiență care a format în rândul echipelor pedagogice o mentalitate sănătoasă a schimbărilor, a cooperării și schimbului de bune practici la nivelul organizării instituției, dar și procesului de predare și didacticii disciplinelor sau metodologiei stagiilor de practică. Fiecare nobilă întâlnire Comenius/ Socrates/ Grundtvig/ Leonardo /LLP /POSDRU/ Erasmus+  a dat viziune, substanță, valoare și sclipire dimensiunii europene a instituției. Ne-am facut cunoscuți prin aceste programe, ne-am extins rețelele de colaborare profesională si ne-am modernizat întregul repertoriu de strategii și metode de abordare a învățării.

Cuvântul transformare pare lipsit de forța pentru a descrie impactul pe care l-a avut acest program asupra intregului sistem de functionare al institutiei. Căci nu este puțin lucru să schimbi profesorul traditional din gândirea sa și să-l faci adeptul unor metode inovative. Aici s-a simtit pregnant forța programului care a creat terenul fertil pentru o cultură a reinnoirii în care a crescut optim viziunea interculturală. Nu poți schimba metode dacă nu creezi dorința și motivația !

Inițiat de un vizionar, periplul programului a fost continuat cu parteneriate  Comenius, Grundtvig, Lenonardo, burse Comenius de formare profesională, lingvistică, generală, tehnică VETPRO, PROIECTE FSE POSDRU, vizite de studiu directori, în perioada 2000-2017.

Experiențele atrag experiențe, acesta este principiul prin care ne-am îmbogățit profesional și socio-cultural, prin metoda bulgarelui de zăpadă, în care prima experiență o propune pe următoarea, extinzând rețeaua de colaborări și planificând o alta. Am crescut astfel  și am multiplicat competențe crescute pentru profesori și elevi la standarde  europene, promovând valorile comune și facilitând dialogul cultural.

Impactul programelor a fost important asupra întregii comunități școlare, profesori, personalul auxiliar, elevi, parinti, local și s-a concretizat în primul rând în creșterea vizibilității instituției prin realizările sale, în reorganizarea profilurilor și a specializărilor și regândirea planului și ofertei de școlarizare. Direcțiile cheie ale transformării din întreaga activitate a colegiului s-au concretizat în:

  • Imbunătățirea calității actului de predare în ariile curriculare- științe, limbă și comunicare, consiliere și orientare, om și societate
  • abordarea integrată a învățării prin intermediul proiectelor interdisciplinare
  • abordarea umanistă a predării disciplinelor științifice și tehnice în cadrul proiectelor pluridisciplinare
  • ameliorarea strategiilor de comunicare și colaborare în echipe interdisciplinare de proiecte

·         aplicarea cu succes  a unor metode eficiente de învățare a limbilor moderne din perspectiva profesională

Au urmat rezultatele obținute, pe discipline prin creșterea calității actului predării, modernizarea strategiilor și metodelor și perfecționarea profesorilor în tehnologia moderna a predării. A crescut motivația elevilor și am redus rata abndonului școlar. Am oferit elevilor cu oportunități reduse o șansă de a se forma prin programe de stagii de practica în Europa și de a performa în domeniul lor. Am extins oferta extrcurriculară a liceului prin opționale inovative și programe educative motivante pentru elevi. Am învățat  să centrăm învățarea pe nevoile elevului și să punem accent pe caracterul practic aplicativ. Suntem deschiți schimbului de experiență profesională și preocupați de formarea continuă. Nu lăsăm rutina să se aștearnă în activitatea cotidiană. Suntem în conexiune cu proiectele, urmăm un calendar al programelor și candidăm pe sesiuni, în conformitate cu nevoia de formare a elevilor sau de dezvoltare a personalului și a instituției.

 

 

Prof. BENGESCU OTILIA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.