EXCELENȚĂ Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”, istorie și model european


63 de școli din România  au primit, pe 15 iunie, în cadrul unei festivități desfășurate la Palatul Parlamentului, certificatul de “Școală Europeană”, la eveniment participând și ministrul Educației, Pavel Năstase. Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu a primit pentru a treia oară această recunoaștere europeană.

În cadrul festivității, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a premiat atât pe cei mai vechi beneficiari ai  programelor europene în România — unitățile de învățământ preuniversitar care au demarat proiecte de cooperare chiar din primul an, 1997, cât și unitățile de învățământ care au derulat cele mai multe proiecte europene până în prezent.

Totodată, reprezentanții unităților de învățământ au primit diplome și din partea Comisiei de învățământ a Senatului. Fiecare unitate de învățământ care a primit certificatul “Școală Europeană — 2017” va intra și în posesia unei sume de 5.000 lei, oferiți de minister pentru dotări. La ediția 2017 a competiției s-au înscris 117 unități de învățământ preuniversitar din 35 de județe și din București.

185 de ani de învățământ public

Potrivit documentelor, Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu ca și instituție  a luat fiinţă ca şcoală publică în limba naţională la 1 aprilie 1832, primul dascăl numit de Eforia Școalelor fiind Costache Stanciovici-Brănişteanu. Pentru deschiderea cursurilor se făcuseră pregătiri încă de la sfârşitul anului 1831, închiriindu-se pentru suma de 900 de taleri casele pităresei Uţa Măldărăscu. Asigurarea localului şcolii cădea în însărcinarea orăşenilor care contribuiau anual cu o sumă de bani pentru plata chiriei, până în anul 1840 când se începe, tot cu contribuţie publică, construcţia unei clădiri special destinate şcolii.

La fel ca în alte părți ale țării, școala şi-a întrerupt cursurile în 1848 din cauza evenimentelor revoluţionare,  redeschizându-se în anul 1851, când revine ca institutor Costache Stanciovici – Brănişteanu, alături de el fiind numit și Ion Iliescu. După acest an şcoala va funcţiona neîntre­rupt, sub titulatura de şcoală primară, până la reforma învăţămân­tului din 1948.

Începând din 1901 uni­tatea se va numi Școala Primară de Băieţi numărul unu, până în 1948 când va primi denumirea de Școală elementară, continuând să funcţioneze cu două cicluri de învăţământ. După 1900 se înfiinţează cursuri complementare pentru adulţi, iar începând din anul şcolar 1924-1925 şcoala va funcţiona cu regim de şapte clase.

Dintre dascălii care au condus şi au dobândit un meritat prestigiu pentru această şcoală, se remarcă în mod deosebit Alexandru Ștefulescu, care a funcţionat aici ca institutor şi director între anii 1879—19l0.

Acesta s-a arătat permanent preocupat de asigurarea condiţiilor necesare bunei desfăşurări a activităţii didactice. Astfel, într-un Raport din 8 ianuarie 1879, arată necesitatea îmbunătăţirii sălii de clasă unde-şi desfăşura activitatea:  „Fumul şi asprimea fri­gului din sala destinată pentru clasa I, ajungând a fi insuporta­bil atât pentru mine cât şi pentru elevi, care din această cauză frecventează clasa în număr prea mic, vă rog să binevoiţi a lua dispoziţiunile necesare…”

Anii grei ai primului război mondial s-au resimţit şi în învăţământul gorjean. Potrivit datelor statistice, pagubele produs acestei şcoli în timpul ocupaţiei germane s-au ridicat la suma de 4l.970 lei total. Cu toate vicisitudinile timpului, activitatea şcolară continuă. Materialele de arhivă scot în evidenţă interesul pentru bunul mers al şcolii manifestat permanent, aplicarea metodelor mo­derne, activitatea gospodărească precum şi activitatea extraşcolară a cadrelor didactice.

Din cauza celui de-al doilea război mondial, cuvintele de mângâiere, îndemnurile, nu puteau suplini greutăţile financiare şi materiale ale şcolii devenită Grup Şcolar de băieţi Tg-Jiu. După 1948 Școala denumită ”elementară” a continuat să funcționeze cu două cicluri de învăţământ.Localul şcolii, insuficient ca spaţiu până nu demult, a suportat modificări în construcţie, aşa cum se poate observa, mărindu-se astfel spaţiul de şcolarizare.

Efortul părinţilor, efortul dascălilor, sprijinul primit din partea organelor competente au făcut ca această şcoală să pună azi la dispoziţia elevilor un număr total de 25 săli de clasă, cabinete, laboratoare, dotate cu un apreciabil material didactic în care învaţă 1290 de elevi.

3 certificate ”Școală Europeană”

Profesorul Aurel Popescu, directorul Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu” și artizanul performanțelor actuale, ne spunea că titlul de ”Școală Europeană este pe deplin meritat având în vedere numărul  mare de proiecte europene derulate în care sunt implicați toți profesorii și elevii școlii: 3 proiecte Comenius Multilateral, 3 proiecte Comenius Regio, 1 Proiect de Dezvoltare Școlară, 1 proiect POSDRU, 2 proiecte Phare în parteneriat cu Mitropolia Craiovei și Fundația S.O.S. Copiii Gorjului, 1 proiect național cu 25 de județe din țară, 2 proiecte regionale în parteneriat cu 5 județe din țară, 1 proiect interjudețean în parteneriat cu 3 județe.

Dintre proiectele finalizate amintim:”FOUR SEASONS, ONE EUROPE”PROIECT COMENIUS MULTILATERAL; ”EUROPEAN CHILDREN CELEBRATE” PROIECT COMENIUS MULTILATERAL; ”OUR AMAZING TREASURE – NATURE” PROIECT COMENIUS MULTILATERAL; ”ACTIVE CITIZENSHIP IN EUROPEAN CONTEXT” PROIECT COMENIUS REGIO; ”ÎNVĂTĂM ÎMPREUNĂ”PROIECT POSDRU; ”EVERY LAST DROP”PROIECT COMENIUS MULTILATERAL; ”HEALTHY SCHOOL” – PROIECT COMENIUS REGIO”IMPROVING QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS AT EDUCATION CENTRES” – PROIECT COMENIUS REGIO. Sunt în derulare la acest moment proiectele: LIBRARY A MAGIC PLACE”  PROIECT ERASMUS + și ” E-lios” – PROIECT ERASMUS +.

Același interlocutor ne-a declarat că învățământul prestat în unitatea școlară pe care o conduce  a primit nenumărate recunoașteri în ultimii ani. Astfel, Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” a obținut cel mai bun rezultat din județul Gorj atestat pentru nivelul calității educației oferit în urma evaluării de către ARACIP-Foarte Bine pentru 23 din 24 de indicatori evaluați. De fapt, aprecierea calității activității didactice și a managementului școlii  rezultă dintr-o serie de documente cum ar fi: Diploma de excelență instituțională pentru calitatea activității didactice; 3 Certificate de Școală Europeană; Certificatul de Școală Eco – dreptul de a arbora “Steagul Verde”; Directorul anului – 2007 – pentru calitatea activității manageriale ; Manager 2010 – pentru directorul școlii ș.a.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.