Modificări ample în învățământ începând cu noul an școlar


 

 


Noul an școlar vine cu modificări importante inițiate de Ministerul Educației Naționale. Astfel, toate lucrările examenelor naționale ar urma să fie corectate online de către profesori, potrivit unui proiect propus de MEN în cadrul Comisiei de Dialog Social. Probele orale ale examenului de Bacalaureat ar urma să se desfășoare în luna februarie, potrivit proiectelor ordinelor de ministru prin care se aprobă calendarul si metodologiile examenelor naționale din anul 2018.

Potrivit Ministerului Educației Naționale, pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social au fost incluse drafturile ordinelor de ministru prin care se aprobă calendarul si metodologiile examenelor nationale din anul 2018 (Evaluarea Nationala pentru elevii de clasa a VIII-a, Bacalaureat și Definitivat), dar si a admiterii în învățămaântul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2018-2019. De asemenea, au fost luate în discuție proiectul metodologiei-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv metodologia de organizare a programului „Școală după școală”.
Un alt subiect l-a constituit proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, marimea concretă a sporurilor pentru condiții de munca, precum si condițiile de acordare a acestora pentru personalul din sistemul de învățământ.
În ceea ce privește învățământul profesional si dual, MEN a lansat în consultare publică hotărârea de guvern privind modalitatea de subvenționare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învățământul profesional („Bursa profesionala”) si un ordin privind aprobarea contractului de pregătire practică a elevilor din învățământul dual.
Propunerile MEN vizează posibilitatea ca lucrările elevilor sau profesorilor în exaqmenele naționale să poată fi corectate on-line prin intermediul unei platforme dedicate securizată de STS.MEN ar dori să testeze metoda de corectare la simularile de Bac, iar metoda să fie implementată la examenele din vara anului 2018. De asemenea, ordinul privind organizarea examenelor naționale ar urma să prevadă desfășurarea probelor orale în luna februarie, potrivit unui proiect privind ordinul de organizare a examenelor nationale, prezentat marți în Comisia de Dialog Social.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.