Pornind de la titlul generic al acestei ediții a concursului, Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene, elevii înscriși în echipajul Euroscola și-au propus să realizeze o călătorie în timp pentru a descoperi care ne sunt valorile, moștenirea care ne definește și ne conferă identitatea și unicitatea în spațiul cultural european.
Proiectul propus poartă titlul Comori arhitecturale-valori identitare. Mesajul pe care vor să-l transmită elevii generației lor, dar și publicului larg, este simplu: clădirile vechi ale orașului sunt poartă deschisă către istoria noastră, către spațiul identității, acea prețioasă moștenire ce ne-a format spiritul românesc. Prin aceste valori suntem unici în lume, iar promovarea lor în diversitatea europeană este actul de credință al fiecărui cetățean.
Nu trebuie să fii poet, sculptor sau pictor pentru a simți seva care palpită în aceste comori vii, trebuie doar să-ți deschizi larg ochii și sufletul. Trecem adesea ignoranți pe lângă ele, prinși în tumultul cotidian sau poate chiar pășim în instituții care-și au sediul în astfel de monumente istorice, fără să remarcăm frumusețea arhitectonică, fără să ne punem întrebări, fără să ascultăm şoaptele lor pline de istorisiri din vremuri apuse. Strălucirea unui oraș este dată atât de oameni cât și de locuri, iar oamenii sunt cei care sfințesc locurile.
Scopul proiectului s-a clădit firesc: valorizarea patrimoniului cultural local și valorificarea cunoștințelor dobîndite în vederea protejării moștenirii culturale, iar obiectivele și activitățile sunt în concordanță cu tematica propusă.
Echipa proiectului Comori arhitecturale-valori identitare
Colegiul Tehnic Nr.2, Tg.Jiu