O nouă reconstituire a evenimentelor de la Podul Jiului de acum 101 ani


 

Cu mai bine de  un veac în urmă, gorjenii reintrau în istorie pe uşa din faţă, dovedindu-se demni urmaşi ai pandurilor în ceea ce s-a numit Bătălia de la Podul Jiului. Un grup de locuitori ai oraşului Târgu-Jiu, printre care erau elevi şi pensionari, s-a opus cu succes timp de mai multe ore pătrunderii în localitate a germanilor. Chiar dacă, strategic, bătălia nu a însemnat până la urmă un mare succes, eroismul gorjenilor a salvat mulţi soldaţi români, aflaţi în retragere, de la prizonierat sau chiar de la moarte.

Locuitorii Târgu-Jiului au reuşit în octombrie 1916 să blocheze intrarea trupelor germane chiar la Podul de peste Jiu. Evenimentul din 14 octombrie 1916  constituie pentru gorjeni şi pentru toţi românii o pagină de istorie care nu trebuie uitată. Nu este deloc puţin ca o mână de oameni-miliţieni, elevi ai Gimnaziului ”Tudor Vladimirescu”, orăşeni, femei şi copii-să lupte într-o zi de sărbătoare (Sfânta Paraschiva)- pentru libertatea oraşului lor. Şi atunci s-a mai întâmplat ceva, acei oameni simpli şi neinstruiţi din dispozitivul de apărare au trecut la contraatac. Şi manevra a uluit de moment inamicul, iată o istorie care te obligă la respect şi la cinstirea memoriei celor în cauză. Gorjenii au păstrat mereu memoria acelor clipe de eroism sublim, cărţile de istorie l-au uitat pe drumul tranziţiei.

La mai bine de un secol, urmaşii eroilor căzuţi atunci în luptele de apărare a oraşului  marchează  jertfa de sânge a înaintaşilor prin manifestări speciale. Sâmbătă,  14 octombrie 2017, Consiliul Judeţean Gorj împreună cu Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiulu Tg Jiu, Jandarmeria Gorj, Asociaţia Tradiţii Ostăşeşti, Asociaţia IR 33 – Cetatea Ardealului, Asociaţia 6 Dorobanţi, Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali. Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme au pregătit momente de emoţionant elogiu evocator. Începând cu ora 10,00, semnalul de trompeţi dat de membrii fanfarei Asociaţiei Culturale „Armonia”va marca debutul evenimentelor. După alocuţiunile evocatoare, ceremonialul religios şi militar, depunerea coroanelor de flori şi defilarea Gărzii de Onoare, manifestarea  va continua în Parcul Central, la vechiul pod de fier – martorul bătăliei de acum 101 ani – . Aici, începând cu orele 10.30, se va desfăşura o adevărată lecţie de istorie vie, prin încercarea de reconstituire a momentelor dramatice ale bătăliei de la Podul Jiului de  la 14 octombrie 1917. Momentul evocator va fi susținut de profesorul Cornel Șomîcu.  După amiază, de la ora 17.00, în Poiana lui Mihai din comuna Schela va avea loc o reconstituire istorico-militară a confruntării dintre armata română şi trupele germane aflate în marş dinspre Defileul Jiului şi Pasul Vâlcan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.