Savantul Gheorghe Adam, recompensat pe meleagurile natale


 

 

Gheorghe Adam, cercetător și director la un prestigios institut din Moscova, a devenit cetățean de onoare al comunei Telești, acolo unde s-a născut și a copilărit până când a plecat la studii în capitală. Născut în 1943, acesta a copilărit în satul Șomănești, iar studiile superioare le-a făcut ulterior la Universitatea din București. Recunoaște cu mândrie că în 1974 a avut șansa să fie penultimul cercetător român pe care regimul comunist din acea perioadă l-a lăsat să meargă la studii în străinătate. A ajuns astfel la Geneva și i-a cunoscut pe mulți dintre savanții care azi lucrează la acceleratorul de particule de aici. S-a stabilit însă în cele din urmă la Moscova, România și alte foste state comuniste având aici o implicare directă în existența Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, la circa 100 de kilometri de capitala Rusiei.

Evenimentul desfășurat la Telești a beneficiat de participarea lui Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara și cel care a organizat întregul eveniment, a lui Cosmin Popescu-președintele Consiliului Județean Gorj, a lui Mihai Weber-deputat de Gorj, a lui Ion Ișfan-inspector școlar general, membrii ai comunității locale din Telești și din familia celui sărbătorit.
Mădălin Bunoiu sublinia cu ocazia ceremoniei de înmânare a titlului de ”Cetățean de Onoare” că suntem în fața unei personalități remarcabile din domeniul științific, ”discipol al înaintașilor săi și continuator al tradiției școlii de fizică teoretică și computațională a Institutului Central de Fizică din București, care i-au deschis orizonturi în lumea cunoașterii științifice prin noi abordări, dându-i strălucirea și recunoașterea binemeritată la nivel național și internațional”.
Ajuns la 74 de ani, Gheorghe Adam nu și-a uitat originile deși ajunge destul de rar la Telești. Omul de știință locuiește la Moscova unde a făcut carieră, remarcabila sa activitate fiind recunoscută și apreciată și în SUA, Elveția, Italia și, bineînțeles, România. Domnia sa a fost asistent AMA al Departamentului de Fizica Materiei Condensate al Universității din Geneva, Elveția, profesor de Fizică Nucleară la Departamentul de Fizică al Universității din București, membru asociat al ICTP Trieste, Italia și în prezent direct al Laboratorului de Tehnologia Informatică de la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia.

Meritul pentru festivitatea de la Telești  îi aparține însă unui alt gorjean care a plecat de pe meleagurile natale pentru a deveni prorector al Universității de Vest din Timișoara. Profesorul Mădălin Bunoiu este cel care l-a întâlnit la Moscova pe Gheorghe Adam și, din vorbă în vorbă, cei doi și-au dat seama că se trag din același loc. „Am constatat că suntem născuți în același județ. Pentru mine rămâne o datorie de onoare să mă gândesc în fiecare zi la locurile în care m-am născut, pentru care am o afecțiune deosebită. Azi vorbim de un intelectual în adevăratul sens al cuvântului, dincolo de specialistul în fizică. Personalitatea dânsului este una care transcede acest domeniu și am considerat absolut normal ca dumnealui să reîntregească comunitatea în care s-a născut și să o facem părtașe întregului județ Gorj. Ceea ce ne transmite domnia sa, prin modestie, generozitate și bunătate, este un model pe care îl putem prelua fiecare dintre noi acolo unde lucrăm. În aceste condiții, e o mare bucurie să fiu alături de prieteni pentru a pune un om de valoare la locul pe care îl merită”, a menționat Mădălin  Bunoiu.

Vizite rare în Gorj

.„Eu cu soția lucrăm la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare și pentru că avem acolo un mandat de conducere la un laborator de tehnologii informaționale și majoritatea timpului o petrecem acolo. De două ori pe an ajungem în țară pentru contacte cu colegii români și, cum e în viață, nu se poate să meargă totul uns. În Gorj ajungem când se poate. Nici acum poate nu ajungeam dacă dl profesor Bunoiu nu îmi dădea un telefon să îmi spună că cineva s-a gândit că ar fi bine să ajungi în sat și să cunoști și generația tânără a satului Telești. Văd că toată lumea e tânără. Laboratorul de tehnologii informaționale din Institutul Unificat de Cercetări Nucleare este laboratorul cheie pentru că se face știința mare. Asta înseamnă proiecte mari, care presupun 100% cercetare de modelare matematică, de dezvoltare de metode, de algoritmi, de programe, pentru planificarea viitoarelor experimente, pentru planificarea instalațiilor, pentru control. Când se realizează un accelerator de particule acesta lucrează cu energii extraordinar de mari. Controlul se realizează cu câmpuri magnetice care trebuie să satisfacă cerințe de uniformitate extrem de riguroase. Nu ai dreptul să greșești cu mai mult de o milionime și trebuie să fie realizate aceste cerințe pentru că, altfel, totul se duce de râpă, devine o bombă”, a mărturisit presei locale,  Gheorghe Adam.
.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.