Reuniune transnațională în Italia în Proiectul Erasmus ”Albinele în pericol…planeta amenințată!”


Reuniune transnaţională a Proiectului ,, Abeilles menacées, Planète en danger”, !” (”Albinele în pericol…planeta ameninţată !”) 2016-1-FR01-KA219-023844_2, în perioada 17.10 2017 – 19.10.2017 la I.C.Terme Vigliatore- Italia. La mobilitatea transnaţională au participat din partea Liceului Tehnologic Baia de Fier, prof. înv. primar Rădescu Cristiana şi prof. înv. primar Dungan Valentina Roxana.

Obiectivul proiectului este conştientizarea elevilor cu privire protejarea mediului înconjurător, în special protejarea albinelor la nivel local, european şi global. Parteneriatul comun de lucru va permite celor implicaţi şi nu numai să înţeleagă şi să compare diferitele ameninţări care pun în pericol existenţa şi reproducerea albinelor în fiecare dintre ţările partenere.
Reuniunea proiectului s-a desfăşurat la I. C. Terme Vigliatore –Italia unde au participat si partenerii proiectului din Razlog (Bulgaria), Maria (Spania), şi Ecole Elementaire Publique mixte Decartes, Chateauroux (Franţa).
În prima zi (17.10.2017), după discursul directorului şcolii, I.C.Terme Vigliatore fiecare ţară participantă a prezentat şcoala din care provine, s-au împărtăşit impresii privind implementarea proiectului apoi, profesorul Jean Pierre Martin a prezentat chestiuni tehnice privind instalarea stupului din Italia.
S-a apreciat faptul că elevii s-au implicat activ şi practic demonstrând că practica are mai multă valoare decât vorbele în derularea tuturor activităţilor, acestea fiind apreciate de către comunităţile din care fac parte şcolile arondate.
A avut loc si o întâlnire cu primarii regiunii, care au prezentat interesul pe care îl acordă autorităţile locale privind bunul mers al şcolii, colaborarea acestora, implicarea activă a comunităţii în derularea proiectelor educative, care se realizează la nivelul şcolilor.
A urmat apoi vizitarea şcolii, a claselor, unde s-au văzut preocupările elevilor şi cadrelor didactice pentru realizarea activităţilor din cadrul proiectului.
S- au discutat apoi probleme legate de activităţile proiectului, modul cum s-au desfăşurat, implicarea cadrelor didactice şi al elevilor, cum s-a realizat corespondenşţa individuală şi cea colectivă.
Echipa din Spania a prezentat cum se lucrează pe platforma eTwinng, cum se popularizează activităţile din cadrul proiectului, cum se accesează pentru a fi vizualizat proiectul.
România a avut de prezentat în cadrul reuniunii modul cum a funcţionat site-ul proiectului, fiind responsabilitatea acesteia de a se ocupa de buna administrare a acestuia. S- a apreciat faptul că România si-a îndeplinit cu responsabilitate această sarcină.S-au clarificat aspectele legate de corespondenţa colectivă şi individuală, s-au refăcut listele cu elevii şi cadrele didactice care au de realizat această activitate.
După vizitarea şcolii , profesorul Jean Pierre Martin a prezentat viaţa albinelor în colonii, aspecte relevante ale hrănirii acestora.
A doua zi, (18 octombrie 2017 s-au stabilit activităţile concrete care trebuie realizate în perioada următoare ( regulile clasei în paralel cu cea a albinelor, utilizarea compostorului în grădină, găsirea de reţete culinare în care se foloseşte mierea, să se alcătuiască o carte comună cu reţete din toate ţările participante la proiect, pubicarea de articole în presă despre activităţile proiectului, activitatea ,,Europa durabilă”). Fiecare ţară este liberă să îşi organizeze activităţile cum doreşte dar elevii să fie implicaţi alături de părinţi şi de comunităţile din care fac parte.
S-au vizitat apoi o grădiniţă şi cinci şcoli din regiune (Scuola Primaria Tgrme Centro, Scuola Primaria San Bagio, Scuola Primaria Vigliatore Falcone, Scuola Primaria Folcone, Scuola Primaria Belvedere ) unde s-au observat implicarea elevilor şi cadrelor didactice în activităţile proiectului.
A urmat apoi vizitarea unei rezervaţii naturale aflate pe malul Mării Mediterane, apoi o seră care se ocupă cu plantarea si distribuirea de vegetaţie mediteraneană.
A treia zi (19 octombrie 2017) s-a discutat despre stup, s-a făcut un experiment cu albinele , pe care trebuie să îl facă fiecare ţară, apoi profesorul a mai făcut precizări privind activităţile practice legate de albine.
S-a vizitat Scuola Primaria Tindari, apoi s-au stabilit celelalte reuniuni ale proiectului: în Spania 19, 20, 21 februarie 2018 iar în Franţa 14, 15, 16 mai 2018.
Elevii şcolii ,,Scuola Terme Vigliatore Centro” au prezentat un frumos program artistic.
Se poate aprecia faptul că există un interes deosebit din partea conducerii Liceului Tehnologic, formată din director profesor Cetină Ileana şi director adjunct Turbăceanu Dana Simona, dar şi a responsabilului cu programele europene, Rădescu Maria, care au implicat profesorii şcolii, elevii şi părinţii acestora într-o diversitate de proiecte Erasmus+, existând 10 proiecte care se derulează în prezent, având tematici diferite, în funcţie de beneficiarii cărora li se adresează, învăţământ preşcolar, primar, gimnazial sau liceal.
În cadrul tuturor reuniunilor, care s-au derulat la Liceul Tehnologic Baia de Fier dar şi prin participarea la multitudinea de mobilităţi s-a oferit oportunitatea cadrelor didactice de dezvoltare profesională, schimb de experienţă, transfer de bune practici prin participarea la activităţi internaţionale relevante în domeniul educaţiei şcolare cu impact pozitiv asupra comunităţilor, părinţilor, elevilor şi cadrelor didactice.

 

Prof. inv. primar Rădescu Cristiana
Prof. inv. primar Dungan Valentina Roxana
Liceul Tehnologic Baia de Fier, Jud. Gorj

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.