Ultimatum al sindicaliștilor din Educație față de Guvern


 

Sindicaliștii afiliați Federației Sindicatelor Libere din Învățământ cer Guvernului soluționarea, până la data de 1 Decembrie 2017, a problemei reîncadrării salariaților din învățământ, în sensul eliminării actualelor discriminări create din cauza interpretării eronate a prevederilor Legii Nr. 153/2017. Singura variantă care poate rezolva această situație este aceea de a se accepta ca salariile de bază pentru salariații din învățământ să fie stabilite prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare prevăzuți de legea mai sus amintită, corespunzători gradației de vechime pentru fiecare salariat în parte, cu valoarea salariului minim brut pe economie aferent anului 2017.

Sindicaliștii din învățământ îi cer prim-ministrului corectarea unor anomalii din Legea Salarizării pentru ca salarizarea personalului din sistem să redevină echitabilă. Cel puțin teoretic, având în vedere că personalul din învățământ nu prea iese în stradă, liderii sindicali  susțin că refuzul de a adopta modificările legislative necesare va duce la declanșarea unor ample acțiuni de protest, în perioada următoare.
FSLI  i-a cerut prim-ministrului să găsească o soluție pentru problemele de poziționare în grilele de salarizare generate de Legea nr. 153/2017.
„Pentru funcțiile didactice de predare nu mai există posibilitatea de a promova în tranșele de vechime în învățământ, până în anul 2022. Practic, anterior intrării în vigoare a legii, personalul didactic de predare era promovat de la data de 1 octombrie (prima zi a lunii următoare celei in care împlinea o anumită vechime în învățământ), la următoarea tranșă de vechime în învățământ. Doar că  la data de 1 iulie 2017 (data intrării in vigoare a Legii) s-a procedat la reîncadrarea tuturor cadrelor didactice pe funcțiile didactice prevăzute în anexa nr. I la lege și pe gradațiile corespunzătoare vechimii în muncă (maxim gradația 5)”, arată sindicaliștii.
Aceștia menționează ca în marea majoritate a unităților de învățământ au apărut anomalii. Astfel,  un cadru didactic cu gradul didactic I, care la 1 septembrie 2016 a fost încadrat la tranșa de vechime în învățământ de peste 40 de ani, a primit un salariu de baza brut de 3.948 lei, salariu menținut și după data de 1 iulie 2017. Un alt cadru didactic cu gradul didactic I, angajat la aceeași unitate de învățământ, care la data de 1 septembrie 2017 a împlinit vechimea in învățământ de peste 40 de ani, la acest moment, in baza Legii nr. 153/2017, are un salariu de 3.779 lei, corespunzător tranșei de vechime in învățământ anterioare, 35-40 de ani.
Dacă la data de 1 septembrie 2017, în aceeași unitate de învățământ a fost încadrat un cadru didactic care are gradul didactic I si o vechime in învățământ de 25 de ani, iar în unitate nu există o funcție similară în plată, acesta a fost încadrat conform Legii nr. 153/2017 cu un salariu de bază de 4.002 lei.
Din exemplul prezentat se poate constata ca într-o singură unitate de învățământ, de la 1 septembrie 2017, există trei cadre didactice cu gradul didactic I, încadrate la aceeași tranșă de vechime în muncă (gradația 5), care au salarii de baza diferite, ceea ce creează o discriminare între salariați încadrați pe aceeași funcție, care prestează aceeași activitate si care sunt remunerați diferit, fără a exista o justificare obiectivă pentru acest tratament discriminatoriu, susțin  sindicaliștii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.