Deși la acest moment există tensiune între Guvern și sindicaliștii din Educație, nemulțumirile fiind întemeiate datorită haosului adus în sistem de Legea 153/2017, salariile cadrelor didactice au prevăzute două creșteri: 25% de la 1 ianuarie 2018(4% pe net) și 20% de la 1 martie 2018. De la 1 ianuarie 2018,, contribuțiile vor trece în sarcina angajaților, de aici diferența dintre creșterea nominală brută și cea netă.
Cadrele didactice vor avea doar 4% în plus la salariu la începutul anului viitor: „În ceea ce privește această salarizare, de la 1 ianuarie 2018 vor crește toate salariile pe brut cu 25%. În ceea ce priveste Educația si Sănătatea, din martie vor mai avea creșteri, la Educație încă 20%, iar Sănătatea urcă direct în grila până în 2022…. Vorbim despre brut. Pe net salariații din educație vor avea o creștere de 4% de la 1 ianuarie, iar de la 1 martie vor avea o creștere, cumulată cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% pe net”, a declarat ministrul Muncii, la o televiziune.
Aceasta mutare a contribuțiilor ar putea fi compensată, la privat, dacă angajatorul dorește ca salariile angajaților să rămână la nivelul inițial. Mai exact, rămâne la latitudinea angajatorului dacă va vrea să păstreze pentru sine câștigul provenit din mutarea contribuțiilor către angajat sau dacă va fi de acord să mărească salariul brut al angajatului, astfel încât acesta să rămână cu salariul net neschimbat.
„A fost si o discuție inclusiv dacă vor trece contribuțiile pe angajat, au fost si ei de acord că este cea mai buna variantă să treacă aceste contribuții pe angajat, pentru că le crește pensia automat. Sunt situații, nu e cazul la stat, dar sunt unii angajați care nu pot să beneficieze, din păcate, de drepturi de pensie sau asigurări medicale pentru că firmele la care sunt angajați nu plătesc aceste contribuții în numele lor”, a precizat ministrul Lia Olguța Vasilescu.