Școlile închise se întorc la primării


 

Ministerul Educației Naționale a decis simplificarea procedurii prin care clădirile care au aparținut școlilor și acum sunt închise, câteva sute doar în Gorj, să se întoarcă la Primării pentru a căpăta o altă utilizare. Noutatea este că administrațiile locale nu vor mai trebui să urmeze o procedură greoaie ca să poată da o altă utilitate clădirilor, acum multe din acestea fiind într-o stare avansată de degradare.

Astfel, fostele clădiri de școli, închise din diferite motive și care stau nefolosite de zeci de ani, vor fi date în administrarea administrațiilor publice locale, a declarat, ministrul Educației, Liviu Marian  Pop. Acesta  a precizat că aceste clădiri vor putea fi folosite de autoritățile locale ca sedii pentru cămine de bătrâni sau centre comunitare. Ministrul a mai spus că aceste clădiri nefolosite nu fac altceva decât să crească, artificial, numărul școlilor fără autorizație de funcționare.

Liviu Marian Pop a mai precizat că a solicitat inspectoratelor școlare județene să facă o situație exactă a școlilor închise și nefolosite de ani de zile, datele urmând să fie transmise la minister în maximum trei săptămâni. Potrivit ministrului, în total, la nivel național, sunt 33.000 de clădiri cu statut de unități școlare, dar doar 18.000 au autorizații de funcționare, însă pentru o situație exactă, va aștepta datele transmise din teritoriu de inspectoratele școlare județene.

“Dacă urmăreați strategia privind infrastructura școlară lansată în dezbatere acum două săptămâni, prin care am finanțat 2.500 de construcții de creșe și vom reabilita clădiri prin PNDR, așa cum ne-am angajat, vedeați că toate aceste clădiri cu avize de schimbare de destinație temporară sau permanentă, care nu mai au elevi de mulți ani, vor fi date autorităților locale(…) Sunt 33.000 de clădiri în țară, dar nu în toate se fac acte de predare. Inspectoratele școlare din țară trebuie să spună unde, de 10-20 de ani, nu se fac activități educative și cele care au aviz. În două săptămâni, vom avea datele și vrem să le dăm autorităților locale pentru cămine de bătrâni, centre comunitare, centre de educare permanentă. Avize de funcționare avem la 18.000 de clădiri, deci e o diferență între 33.000 și 18.000, dar nu vreau să fac o eroare. În maxim trei săptămâni, vom avea datele clare, câte sunt“, a spus Liviu Marian Pop în fața ziariștilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.