Performanță și creație la Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru”


 

 


A devenit tradiție ca elevii Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu să aducă premii Gorjului. Astfel,  Eugenia Miulescu  din clasa a XII-a B a câștigat Premiul I,  Andreea Argeșeanu  din clasa a XII-a D, obținând Premiul „Constantin Țoiu”, la Concursul Internaţional de creaţie literară „Vis de toamnă”, Ediţia a V-a, poezie şi proză scurtă, 01.12.2017, București, organizat de către Societatea Culturală Apollon, România. Elevele au fost  coordonate de Rocselana Verdeș,  profesoară lor de limba și literatura română.

Eugenia Miulescu ne-a mărturisit că trăiește prin și pentru literatură: „Concursurile literare, pentru mine au devenit un viciu, hrana sufletului la fel de indispensabilă precum cea materială. Concursul Internațional de creație literară «Vis de toamnă», poezie și proză scurtă, mi-a dovedit, precum și celelalte concursuri sau festivaluri de creație literară, faptul că imaginația mea poate fi așternută pe hârtie în continare, că micile mele creații merită a fi citite de către public și critici. Cred că prea multe vorbe ar fi de prisos. Pot spune cu mâna pe inimă, că fiecare concurs de creație literară în parte a însemnat o piatră la temelia devenirii mele intelectuale. Nu mă voi opri aici, nu acum. Sunt un vicios al actului lecturii și al scrisului. Pentru a evidenția mai bine legătura dintre cărți și mine, pot parafraza una dintre metaforele lui Flaubert: «Eu și cărțile mele, în același apartament, ca un castravecior în oțetul lui».
Andreea Argeșeanu din clasa a XII-a D, cu rezultate la olimpiada de profil și numeroase alte concursuri, ne spune: „Obținerea Premiului „Constantin Țoiu” a reprezentat un pas important în dezvoltarea mea. Literatura, ca orice artă, descoperă viața, este glinda, istoria sufletului meu. Rezultatele obținute – ca și acest premiu – au fost una dintre motivațiile de a continua să scriu. Sunt o fire competitivă, iar obținerea premiilor sunt o onoare.

Imaginatia este cel mai sublim spectacol al umanității. Este începutul creației mele. Literatura pentru mine înseamnă libertate, lumină, viață. Inspirația este ipostaza care readuce autorul în rândul unui observator. Sunt o fire analitică, atentă la detalii. De multe ori m-am regăsit scriind, mi-am găsit liniștea. De la viața extravagantă a omului modern până la liniștea și ambianța naturii, totul a reprezentat pentru mine o sursă de inspirație, motivul creației mele. Consider că în artă nimic nu este urât sau banal. De cele mai multe ori, cele mai respingătoare obiecte sau trăiri, sunt sursa de inspirație cea mai admirabilă. Literatura este locul unde merg să cercetez cele mai înalte, dar și cele mai joase puncte ale societății umane și a spiritului uman.
Creațiile fiecarui om, indiferent dacă vorbim despre literatură, pictură, muzică etc., este întotdeauna un portret al lui însuși. Literatura, ca orice altă artă, descoperă viața. Este oglinda și istoria sufletului meu. Pentru mine a însemnat mereu liniște și speranță. Spre exemplu, pentru mine poezia nu reprezintă o acumulare de emoții, ci o eliberare de acestea. Poezia nu este artă, este însăși viața și sufletul, fără de care lumea s-ar dezumaniza cumplit.
Arta nu se srie cu ajutorul cuvintelor, ci cu ajutorul sufletului. Pentru mine, poezia înseamnă zeificarea realității. Poezia apare când emoția și-a găsit gândul, iar gândul și-a descoperit cuvintele. Sufletul poetului este cel care moare tânăr. Poezia reprezintă copilul care rămâne în adolescentul, tânărul sau chiar înțeleptul.
Activitatea mea literară a prins contur cu adevărat doar când mai participat la diferite concursuri. Din acel moment competiția a devenit un pretext în a mă determina să continui și mi-a oferit încrederea în mine de care aveam nevoie. Literatura îmi justifică întreaga existență. Pentru mine nu există un alt mod de «a exista». Fără lieratură, viața ar fi un adevărat infern. Oriunde ai privi, dai peste o sursă de inspirație: cărțile, literatura, tablourile, peisajele, totul. Și simplul fapt că trăiești este o inspirație.
«Fiinţa umană nu s-a născut ca să scrie literatură, să picteze sau să facă muzică. Dar în mod bizar s-a descoperit cu timpul că fără artă omul trăieşte urât, îşi duce viaţa în întuneric şi moare în întuneric.» (Marin Preda – „Convorbiri literare”).
Fericirea pentru mine înseamnă literatura.”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.