Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a atenţionat cu privire la practicile apărute în ultima vreme în ceea ce priveşte procesul de evaluare a unităţilor de învăţământ din ţară.ARACIP semnalează că firme private trimit oferte conducerilor şcolilor cu documente standard cerute la evaluare (inclusiv privind implementarea Codului de Control Managerial Intern), punând astfel sub semnul “lipsei autenticităţii şi utilităţii” documentele de planificare necesare: proiecte de dezvoltare, planuri operaţionale, planuri manageriale etc.
Reacția specialiștilor ARACIP de condamnare a serviciilor unor firme private pare disproporționată și nu ține cont de un lucru esențial, supraîncărcarea școlilor cu elaborarea de documente mai mult sau mai puțin utile. În lumea școlii se vorbește de ”metri cubi de documente” care trebuie făcute pentru evaluările ARACIP, costisitoare ca timp și financiar. Nici serviciile ARACIP nu sunt gratuite, o școală trebuind să achite aproape 1000 euro/ciclu pentru evaluarea periodică la interval de 5 ani.
Poziția ARACIP
“Reacţia vine ca urmare a semnalelor transmise din ţară de către evaluatorii ARACIP, care au constatat că numeroase firme de consultanţă se adresează şcolilor, propunându-le să le furnizeze ‘la cheie’ documentele mai sus menţionate, lucru care contravine responsabilităţii legale a managerilor de şcoli de a întocmi propriile documente interne. Mai mult, prin modul de redactare a acestor documente, cu formulări vagi şi foarte generale, valabile pentru orice unitate de învăţământ, nu se dă măsura eforturilor concrete pe care fiecare unitate de învăţământ le face pentru îmbunătăţirea calităţii. Documentele furnizate de către aceste firme, şi nu de către persoanele care fac parte din conducerile şcolilor, nu reflectă specificul şi nici nevoile de dezvoltare a unităţilor de învăţământ în cauză“, se arată într-un comunicat al ARACIP transmis la sfârșitul săptămânii trecute.
În opinia Agenţiei, practicile acelor firme sunt “imorale” şi pentru că induc şi menţin, în rândul conducerilor unităţilor de învăţământ, ideea că evaluarea calităţii este una formală şi se reduce la evaluarea unor hârtii.
“Nu în ultimul rând, atragem atenţia că, pentru realizarea documentaţiei respective, reprezentanţii firmelor private capătă acces la informaţii confidenţiale şi la datele de interes personal, ceea ce contravine, de asemenea, prevederilor legale”, transmite ARACIP.
Reprezentanţii Agenţiei fac apel la directorii de şcoli să refuze astfel de oferte, care “contravin principiilor unui management sănătos şi responsabil” faţă de comunitatea şcolară.
ARACIP subliniază că nu solicită alte documente în afara celor prevăzute explicit în legislaţia în vigoare.
“Mai mult, pentru a uşura munca directorilor de şcoli şi pentru a eficientiza activitatea de evaluare externă, reprezentanţii unităţilor de învăţământ pot folosi platforma https://calitate.aracip.eu, unde pot încărca, în timp, documentele necesare evaluării”, explică sursa citată.
ARACIP reiterează că, în cazurile în care evaluatori solicită o cantitate excesivă sau nejustificată de documente, directorii unităţilor de învăţământ pot semnala acest lucru prin chestionarele completate la sfârşitul vizitei de evaluare şi la care au acces numai experţii din aparatul propriu al agenţiei.
“În astfel de situaţii, semnalate şi confirmate, au fost luate măsurile corective necesare”, menţionează ARACIP.