Concurs judetean dedicat marelui om de cultura Constantin Radulescu Motru


 

 

 

15 februarie 1869 s-a născut marele om de cultură, Constantin Rădulescu – Motru, cea mai importantă personalitate a zonei de graniță dintre județele Gorj si Mehedinți.

In cinstea acestuia la C.N. “George Cosbuc” Motru s-a finalizat un concurs judetean intitulat  “Constantin Radulescu Motru – Repere de gândire filosofică”, concurs care a debutat încă din 13.11.2017 .

Astfel pe parcursul celor aproximativ patru luni, elevi si profesori din majoritatea liceelor din judetul Gorj prin activitatile lor par a fi implinit profetia lui Constantin Radulescu Motru.

   “ Peste 50 de ani, nu mai tarziu, cele publicate de mine sau crezute de mine si de oamenii din timpul meu vor destepta din nou interesul publicului romanesc….  

Si atunci cand publicul romanesc va respira din nou, intr-o dimineata senina va rasari in el dorinta de a continua cele incepute de noi si ma va citi cu aceeasi bunavointa cu care am fost citit in cursul vietii mele timp de 40 de ani. Atunci vocatia mea pe pamant va fi implinita” – 3 februarie 1946.

   Etnicul romanesc, Matricea poporului roman, Sufletul poporului roman, specificul si autenticul spatiului oltenesc au fost recreate de elevi si profesori in creatii artistice si eseuri literare sau filosofice.

Publicul romanesc , in cazul nostru cel oltenesc, a reusit sa-l citeasca si sa-l cinsteasca pe cel care a fost un mare om de cultura, un mare om politic, filozof, sofiolog, professor universitar, senator de Mehedinti si Iasi, Presedinte al Academiei Romane, etc. la sugestia profesorilor coordonatori Negrea Constantina, Negrea Nicolae si Cantemir Liliana.

Astazi echipa de proiect prezinta in Amfiteatrul Colegiului National “George Cosbuc” care si poarta numele marelui filosof a premiat elevii participant la concursul dedicate acestuia.

Premiile au fost acordate cu generozitate tuturor elevilor care s-au implicat cu pasiune si pricepere in acest proiect.

Astfel au fost premiati elevii Colegiilor “George Cosbuc” ( coordonati de profesorii Pauna Rodica, Negrea Constantina, Negrea Nicolae), C.N. “Ecaterina Teodoroiu” ( coordonati de doamna profesoara Cantemir Liliana), C.N. “Tudor Vladimirescu”(coordonati de doamna profesoara Veltan Elena), C. N. “Tudor Arghezi” ( coordonati de doamna profesoara Tatomir Iulia) ,  Liceul “ Constantin Brailoiu” (coordonati de doamna Buse Sorina”,Liceul Teologic (coordonati de doamna Dubaciu Ioana) si Liceul Tehnic (coordonati de domnul profesor Filip Stefan).

Galeria  de arta “Constantin Radulescu Motru” constituita in cadrul institutiei noastre s-a bucurat de admiratia intregului public present asa cum si-ar fi dorit el.

Directorii institutiei, Rodica Marin si Aurelia Gheorghe, s-au declarat multumiti de prestatia si seriozitatea activitatii culturale gazduite de institutia noastra cu sprijinul echipei de proiect alcatuita din: prof. Mustata Ana , Bivolaru Marcela,  Cretu Emanuela, Popescu Lucica, Daraban Cosmin.

Si pentru ca “Firea romanului nu e lenesa: ea este insa iubitoare de ocupatie variata”(Constantin Radulescu Motru), majoritatea elevilor prezenti, implicati si chestionati la aceasta activitate au promis ca isi vor complete lecturile cu scrierile lui Constantin Radulescu Motru si totodata au afirmat ca se simt mai bogati si mai valorosi pentru ca locuiesc in acest spatiu oltenesc patronat de un astfel de spirit.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.