Ministerul Educației Naționale își face ordine în propria ogradă


 

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat că a dispus anularea evaluărilor inspectorilor şcolari generali, inspectorilor generali adjuncţi şi a directorilor Caselor Corpului Didactic şi demararea cercetării disciplinare. Rămâne de văzut în ce direcție a fost viciată evaluarea dar trebuie să reținem faptul că mulți inspectori școlari generali și adjuncți au vorbit de închideri de școli și concedieri de personal, lucru ce a pus Guvernul în dificultate.

“În urma controlului efectuat de către Corpul de Control al Ministrului, în perioada 20 – 23 februarie, cu tema ‘Verificarea respectării Metodologiei privind evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic’, s-au constatat vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar şi în evaluarea propriu-zisă”, informează un comunicat al MEN.
Potrivit sursei citate, Corpul de Control a depistat următoarele nereguli: au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014); din formularele utilizate în procesul de evaluare lipseşte rubrica de autoevaluare; totalul punctajului de pe unele fişe de evaluare a fost calculat greşit, astfel încât calificativele acordate au fost eronate, persoana evaluată obţinând un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect (pe baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menţinute sau nu în funcţia de conducere).
“În alte cazuri, s-a ajuns la situaţii aberante în care punctajul acordat depăşeşte punctajul maxim de 100 de puncte, iar evaluarea directorilor Caselor Corpului Didactic nu a fost realizată în fapt de către Comisia unică de evaluare, asumându-se rezultatele unei evaluări anterioare”, se arată în comunicat.
MEN a dispus anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi şi directorii Caselor Corpului Didactic, reluarea procesului după revizuirea metodologiei de evaluare, precum şi efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate.
Inspectorii generali, inspectorii generali adjuncţi şi directorii Caselor Corpului Didactic sunt evaluaţi anual conform prevederilor Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. În temeiul acestor evaluări privind activitatea managerială se acordă calificative pe baza cărora se decide menţinerea, monitorizarea sau încetarea contractului de management, se aminteşte în comunicat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.