În perioada 5-6 martie 2018, se desfăşoară Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a. Proba de Limba şi literatura română, în cadrul simulării examenului, va fi luni, 5 martie 2018, iar cea de Matematică, marţi, 6 martie 2018. Pe 16 martie vor fi cunoscute rezultatele.
Aceste rezultate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, potrivit ministerului.
Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor pe care le vor susţine la finalul celor două cicluri de învățământ, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la examenele propriu-zise.
În Ordinul nr. 3.109 privind organizarea simulării Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat naţional, în anul şcolar 2017-2018, publicat în Monitorul Oficial, în 15 februarie, sunt menţionate şi conţinuturile din materii pentru aceste testări.
Limba si literatura română
Subiectele de simulare vor respecta programa pentru disciplina Limba şi literatura română, valabilă pentru Evaluarea Naţională. Vor fi exceptate de la simulare următoarele conţinuturi:
– procedee de expresivitate artistică în textele studiate (figuri de stil: alegoria)
– trăsături specifice genului dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere
– trăsături ale speciilor literare: romanul, balada populară
– complemente circumstanţiale şi propoziţii subordonate circumstanţiale corespunzătoare (de loc, de timp, de mod, de cauză, de scop, condiţională, concesivă, consecutivă)
Matematică
Pentru simularea examenului de Matematică, sunt exceptate următoarele teme din Programă:
– din capitolul Numere reale: Rapoarte de numere reale reprezentate prin litere; operaţii cu acestea (adunare, scădere, înmulţire, împărţire, ridicare la putere)
– capitolul Funcţii
– din capitolul Ecuaţii, inecuaţii şi sisteme de ecuaţii: ecuaţii de forma ax+by+c=0, unde a, b, c sunt numere reale, a şi b diferite de 0.
– sisteme de ecuaţii de forma:
– probleme care se rezolvă cu ajutorul inecuaţiilor şi al sistemelor de ecuaţii
– din capitolul Proiecţii ortogonale pe un plan: calculul unor distanţe în interiorul corpurilor studiate
– capitolul Calcularea de arii şi volume