Dobândirea competențelor, dezvoltarea cunoștințelor de cultură tehnică, profesională și de cultură generală, modelarea caracterelor, accentuarea trăsăturilor pozitive, descoperirea și formarea unei personalități complexe, frumoase, adaptată, stimularea motivației, promovarea autocunoașterii și implementarea de programe de educației adaptate individual sau pe grupe de interese și valori comune, totul desfășurat într-un cadru cald, plăcut, atractiv, dar cu reguli ferme, constituie prioritățile instituției noastre, COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU.
Mugurii educației dobândiți la grădiniță, la școala gimnazială și în familie dorim să prindă rădăcini adânci pe parcursul anilor de liceu, astfel încât elevii noștri să poată diferenția valoarea de non valoare, exemplele negative îmbrăcate de multe ori într-o formă atractivă de adevăratele modele – atât referitoare la fapte cât și la persoane. Elevii, ca și persoanele adulte de altfel trebuie să creadă în ceea ce fac, să cunoască efectele propriilor acțiuni, dar și ale acțiunilor celor din jur, să știe să valorifice și să găsească beneficii în ceea ce li se oferă în cadrul școlii, dar și în afara ei, să colaboreze și să-și arate disponibilitatea în desăvârșirea propriei formări.
Pentru a atinge toate aceste obiective căutăm permanent soluții. Colaborarea școală- familie-comunitate este o modalitate de muncă în echipă din care rezidă atât idei comune, acțiuni inovative, sprijin reciproc, toate în beneficiul elevilor, realizarea obiectivelor școlii concretizându-se de fapt în atingerea obiectivelor individuale, de la nivelul fiecărui individ, identitatea școlii fiind evident reprezentată de elevii noștri.
Munca de la catedră și rigiditatea catalogului reprezintă cadrul care dă formă și stabilitate activității noastre. Vorbim însă nu numai de formare profesională, ci vorbim despre o lume deschisă, în permanentă schimbare în care cunoștințele, competențele și chiar modul de a privi lucrurile de azi vor fi de domeniul trecutului în câțiva ani. Vorbim despre o lume deschisă în care se simte tot mai mult nevoia acelor competențe de comunicare, de adaptare, nevoia de cunoaștere a unor limbi de circulație internațională, nevoia de a învăța să descifrezi regulamente, legi, de a te descurca în situații noi, de a folosi computerul aproape permanent, de a te feri de pericole bine ascunse, de a purta discuții cu persoane cu pregătire diferită, din medii sociale diferite. Trăim într-o lume în care trebuie să învățăm toleranța, prietenia, sprijinul unilateral și fără așteptarea unor recompense, dragostea și grija pentru natură, pentru locul în care te-ai născut și în special pentru aproapele tău.
Toate aceste valori încercăm să le transmitem către elevii noștri, atât prin activitățile didactice de la clasă, dar și prin activitățile educative extrașcolare.
Activitatea educativă pe care o desfășurăm este complexă. Pe lângă proiectele de tip ERASMUS pe care le derulăm extern, în acest an școlar instituția noastră implementează în parteneriat cu peste 20 de școli din țară două proiecte de nivel regional, proiecte aprobate în CAERI 2018, respectiv ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE, proiect aflat deja la cea de-a cincea ediție și PERMANENȚE BRÂNCUȘIENE, proiect aflat la prima ediție, după ce în anul școlar trecut a fost implementat la nivel județean în parteneriat cu CENTRUL CULTURAL BRÂNCUȘI TG-JIU.
Proiectul ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE propune următoarele activități:
- LANSAREA PROIECTULUI
- PROIECȚII CĂTRE VIITORUL MEU- ÎNTÂLNIRI CU PERSONALITĂŢI DIN DOMENIUL TEHNIC, ARTISTIC SAU CU REPREZENTANŢI AI AGENŢILOR LOCALI
- FORMARE DE CALITATE PRIN SCHIMB DE BUNE PRACTICI – ACTIVITĂȚI DIN DOMENIUL PROIECTULUI (știință, artă, tehnologie) REALIZATE ÎN PARTENERIAT CU INSTITUȚIILE IMPLICATE: excursii, vizite tematice, lucrări practice și experimentale
- UNIVERSUL, ARTA, ŞTIINŢA ŞI TEHNOLOGIA –SIMPOZION ȘI CONCURS INTERDISCIPLINAR- luna mai 2018, regulamentul fiind postat pe site-ul școlii http://ct2tgjiu.ro și pe www.didactic.ro .
5.ITINERARII DE PROIECT- EXPOZIŢIE CU PRODUSE FINALE ALE ELEVILOR și componenta de diseminare a proiectului.
Scopul proiectului îl reprezintă facilitarea tranziţiei elevilor de la şcoală la viaţa activă prin aprofundarea competenţelor cheie, alături de competenţele tehnice generale şi adaptarea pregătirii profesionale a elevilor la nevoile pieţei muncii, iar dintre obiectivele specifice ale proiectului amintim:
- Dezvoltarea cunoştinţelor tehnice, ştiinţifice şi de cultură generală ale elevilor
- Stimularea potenţialului creativ al elevilor şi dezvoltarea abilităţilor practice prin participarea la activităţile proiectului;
- Imbunatatirea abilitatilor de relationare, consolidarea stimei de sine si dezvoltarea capacitatii decizionale, prin participarea la activitatile propuse in cadrul proiectului
- Dezvoltarea parteneriatului dintre şcoli, consolidarea colaborării între şcoală, familie, comunitate, în scopul creşterii calităţii educaţiei
Proiectul PERMANENȚE BRÂNCUȘIENE propune următoarele activități:
1.ECOU BRÂNCUȘIAN – Lansarea proiectului
- DRUMUL LUI BRÂNCUȘI– Vizită culturală în care vom încerca să reconstituim o parte din drumul lui Constantin Brâncuși
- ARTĂ ȘI PROIECȚIE – Concurs interdisciplinar luna aprilie 2018, regulamentul fiind postat pe site-ul școlii http://ct2tgjiu.ro și pe www.didactic.ro.
4.ITINERARII BRÂNCUȘIENE – Expoziție cu produsele finale, Diseminare
Scopul acestui proiect educațional constă în cunoașterea importanței operei brâncușiene în diversitatea culturală a spațiului european, iar dintre obiectivele specifice ale proiectului amintim:
– Dezvoltarea cunoştinţelor culturale şi artistice ale elevilor
– Stimularea potenţialului creativ
– Dezvoltarea parteneriatului dintre şcoli, consolidarea colaborării între şcoală, familie, comunitate în scopul creşterii calităţii educaţiei.
Activitățile propuse sunt numeroase, atractive și educative, participarea fiind deschisă tuturor liceelor și școlilor gimnaziale din țară.
Prof. BÎZOCU CODRUȚA
Prof. VÎLCEANU AURELIA