Proiect dedicat Centenarului la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”


 

Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” a lansat o nouă premieră, piesa ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, o adaptare a lui Marius Oltean după celebrul roman al lui Camil Petrescu. Piesa, cu o introducere în contextul istoric al vremii, va fi prezentată în special liceenilor dar și tuturor iubitorilor de teatru din Gorj. În distribuție se regăsesc actorii George Drăghescu(Ștefan Gheorghidiu), Adelina Puzdrea(Ela), Cristinel Dobran(Nae), Dan Dobroiu(Colonelul), Sorin Giurcă(Căpitanul), Alexandru Manea(Grigoriade) ș.a.

Începând cu 11 martie 2018, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” prezintă piesa „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Din distribuţie fac parte actorii: George Drăghescu, Adelina Puzdrea, Cistinel Dobran, Dan Dobroiu, Sorin Giurcă, Alexandru Manea, Filofteia Popescu. Dramatizarea, regia şi scenografia aparţin lui Marius Oltean. „Proiectul nostru, cu reprezentarea spectacolului «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război», dramatizare după romanul lui Camil Petrescu, roman care se studiază în cadrul programei analitice de liceu, este oportun cu priorităţile comunităţii şi este un act de mare cultură naţională. Evenimentele prezentate în spectacol preced Marea Unire din 1918 al cărui centenar îl sărbătorim în acest an”, a spus regizorul Marius Oltean.

Potrivit lui Cosmin Brehuță-Ciobănuc, proiectul este unul mult mai complex. ”Elevii ce vor veni în sală în următoarele săptămâni vor avea surpriza să beneficieze de o scurtă introducere în realitatea istorică de acum un secol realizată de profesorul Cornel Șomîcu, secretarul general al Societății de Științe Istorice, filiala Gorj. Acțiunea piesei se petrece pe fondul începutului Războiului de Reîntregire Națională, moment ce a pregătit Marea Unire”, a declarat Cosmin Brehuță-Ciobănuc, managerul Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”.

Pentru cei care vor vrea să vadă pe viu această piesă credem că este importantă declarația autorului spectacolului, prof. univ. dr. Marius Oltean. Vorbind despre Camil Petrescu, Marius Oltean declară: ”Romanul este construit pornind de la o sursă autobiografică: jurnalul de campanie al autorului din timpul Primului Război Mondial. În vara anului 1916, tânărul Camil Petrescu, este chemat la oaste, atunci când România a intrat în război alături de Antantă. Figurează ca sublocotenent la Regimentul 4 de marș și trece prin cele mai grele experiențe. Spectacolul ca și romanul surprinde drama intelectualului lucid, însetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salvează prin conștientizare a unei drame mai puternice, aceea a omenirii care trăiește tragismul unui război absurd, văzut ca iminență a morții”.

Profesorul Cornel Șomîcu vorbește și el despre reușita unui asemenea proiect. ”Teatrul gorjean propune spectatorului tânăr, iubitor de teatru, ceva mai mult de o simplă piesă care îl poate ajuta să spunem la reușita examenului de maturitate. Prestația excelentă a actorilor, punerea în scenă curajoasă și cu soluții inedite a piesei,sunt însoțite de recursul la istorie. În anul Centenarului, un asemenea proiect al Teatrului ELVIRA GODEANU merită remarcat și urmărit”, a declarat Cornel Șomîcu pentru Școala Gorjeană.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.