Proiect educațional dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri la Școala Gimnazială Pociovaliștea din orașul Novaci
Pentru că Școala Pociovaliștea este una dintre cele mai vechi școli rurale din Romania ( specificată pentru prima dată într-un document din anul 1835), cu o activitate de invidiat timp de aproape 200 de ani, am considerat că acum, în anul sărbătoririi Centenarului, este de datoria noastră , a celor care astăzi deschidem zilnic poarta acestei școli, să privim cu respect în urmă, măcar cu 100 de ani, spre cei care au stat pe scaunul de la catedră sau în banca, spre cei care au luminat mintile copiilor din satul Pociovaliștea dar si spre cei care s-au bucurat timp de 100 de ani de privilegiile știutorului de carte.
Duminică, 25 martie, ora 11,00, porțile școlii din satul Pociovaliștea, orașul Novaci, se deschid larg pentru toți foștii și actualii elevi care doresc să participe, pentru cadrele didactice care au lucrat la acestă școală, pentru părinți și bunici, dorinta organizatorilor fiind aceea de a crea posibilitatea retrăirii de către fiecare a unor clipe memorabile petrecute în anii copilăriei,de regăsire a unor chipuri dragi modificate de trecerea anilor. Foști elevi ai școlii vor vorbi despre școală și viață, despre reușite și greutăți, despre muncă și bucurie, despre seriozitate și împliniri.
Pentru că Școala Gimnazială Pociovaliștea, acum structură a Școlii Gimnaziale Novaci își dorește elevi motivați în actul învățării și al pregătirii pentru viață, pentru că Școala Gimnazială Pociovaliștea trebuie să aibă un viitor, cu această ocazie ne-am propus să oferim părinților și elevilor modele de viață, pociovălișteni cu rădăcini adânc înfipte în glia natală, cu profesii dintre cele mai variate, oameni simpli care au reușit în viață prin muncă susținută. La eveniment și-au anunțat prezența cadre universitare, judecători, avocați, politicieni, ingineri – specialiști în diverse domenii, oameni de afaceri, sportivi, olimpici, artiști locali iubitori de artă tradițională ( pictori, sculptori in lemn), tinere talente pe plan artistic, meseriași și bineînțeles crescători de animale, autentici.
La solicitarea organizatorilor invitatii au transmis deja fotografii din anii de gimnaziu și de școală primară, scopul fiind acela de a ne bucura și emoționa împreună. Este remarcabilă implicarea unor foști elevi ai școlii cu domiciliul în țară și în străinătate, departe de casa părintească, contribuind cu un entuziasm fără margini cu idei originale de abordare a unor teme precum și la popularizarea evenimentului.
O deschidere totala față de inițiativa noastră a avut-o Primăria Novaci, implicăndu-se și sustinându-ne cu tot ce s-a putut. Cum putea fi altfel dacă primarul orasului, Dumitru Leuștean se numără printre foștii absolventi ai școlii din satul Pociovaliștea?
Le mulțumim tuturor și îi asteptam cu drag!
Inițiator și coordonator de proiect,
Prof. Elena Basarabă