Vasile Ghica: „De două mii de ani, basmele se tot străduiesc să șlefuiască viitorul”.
Despre originea basmelor au existat mai multe teorii, mai importante fiind: teoria mitologică, teoria antropologică, teoria ritualistă și teoria indianistă. Mitul, istoria sacră, vorbește despre zei, despre ființe fantastice cu abilități pentru călătorii cosmice și terestre.
Basmul induce și ideea de lume repetabilă, care există de la începutul începuturilor. Unele gesturi sunt magice, cum ar fi scuipatul de trei ori în urmă; la fel, petele de sânge de pe batistă pot arăta că fratele de cruce este mort. Plantele pot adăposti copii: un dafin are în el o fată care iese doar noaptea pentru a culege flori. Zmeii și balaurii aleargă după carne de om sau doar o miros de departe când se întorc și aruncă buzduganul de la distanță..
Proiectul județean „Scriitori mai și mici” s-a desfășurat în această săptămână sub semnul epicului: Creație – basme, povești, povestiri, nuvele, fabule, având tema Copilăria.
Scopul proiectului este stimularea potențialului creativ al elevilor din clasele gimnaziale și liceale, realizând creții respectând tematica dată, obiectivele fiind: aplicarea cunoștințelor dobândite în școală la crearea diverselor tipuri de texte și dezvoltarea gustului estetic, a spiritului critic și autocritic. Grupu ţintă – elevii claselor V-XII în anul școlar 2017-2018 din școlile partenere: Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Școala Gimnazială „Ion Grigoroiu” din Lelești și Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești.
Coordonatorii proiectului, prof. Rocselana Maria Verdeș și prof. Marius Buzera de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, alături de Cornel Șomîcu și Felicia Constantinescu, Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești și colectivul de cadre didactice de la Școala Gimnazială „Ion Grigoroiu” Lelești condus de către director prof. Aura Maria Sichitiu: prof. înv. primar Ilinca Sorin Mihai, prof. Vulpe Simona Oana, au coordonat cea de-a doua activitate a proiectului, Creație epică, cu tema Copilăria împreună cu elevii: Argeșeanu Andreea Raluca, clasa a XII-a D, Miulescu Eugenia, Sarcină Alexandra și Palaghiciuc Mădălina clasa a XII-B – eleve cu numeroase premii la nivel național și Burlan Ionuț, Giorgi Elena-Alesia, Becheru Izabela, clasa a VI-a, Udroiu Ștefania Elena, Racoviță Emilia-Roxana, Pamfiloiu Fabiana Ionela clasa a VII, Bîrzava Alexandra Elena și Caracaș Larisa din clasa VIII-a de la Școala Gimnazială „Ion Grigoroiu” din Lelești, gazde fiindu-le elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești: Alexandra Caragea și Robert Nicolae -clasa a VIII-a, Alexia Stroe, Mara Ularu și Alexandra Feraru-clasa a VII-a. Toți cei prezenți au beneficiat de prezența domnului profesor Ion Elena, specialist în revistele școlare și un cunoscut jurnalist.
Activitatea s-a dovedit o împletire a actului de creație cu bucuria elevilor din cele două segmente de învățământ, cel gimnazial și cel liceal, de a discuta despre literatură. Stimularea potențialului creativ al elevilor aduce bucurie, influențând celelalte rezultate școlare ale celor implicați, arta scrisului fiind stimulatoare pentru toți. Profesorii au coordonat elevii din ciclul liceal în derularea activității prin realizarea unui atelier de creație.
Elevii ambelor ciclulri, gimnazial și liceal, au dovedit, o dată în plus, implicare și talent, primind aplauze și încurajări, încurajări dinpartea profesorilor, apoi au continuat discuțiile și s-au legat noi prietenii.