Sub genericul ”Unirea Basarabiei cu România”, Școala Gimnazială Nr 1 Motru împreună cu Primăria Municipiului Motru și Casa de Cultură din localitate, au derulat un proiect educațional la care s-au mai adăugat Școlile Gimnaziale din Samarinești și Dragotești dar și Muzeul Militar din Constanța și Asociația Culturală ”Astra Dobrogeană”. A fost o reușită îmbinare între lecția de istorie-au conferențiat istoricii Costin Scurtu, Marcela Mrejeru și Cornel Șomîcu-și un program artistic patriotic de înaltă ținută realizat de unitățile școlare participante.
Istoria este la ea acasă la Motru și la școlile din împrejurimi, acolo unde dascăli de istorie ca Daniela Jana Raț și Angelica Necșulea, ca să numim doar doi dintre coordonatorii activităților din 25 martie 2018, realizează un învățământ de calitate și, deopotrivă, pătruns de patriotism. Elevi și cadre didactice, autorități locale, instituții de cultură, toți și-au dat mâna pentru realizarea unui program pentru ”minte, inimă și literatură”, cum spuneau marii noștri înaintași. Când auzi versurile patriotice, spuse cu patos sau cântate, nu poți să nu te simți român și să nu vibrezi la strigătul istoriei.
De pe meleaguri dobrogene, istoricul gorjean Costin Scurtu-directorul Muzeului Militar din Constanța- a adus mesajul său participanților dar și o interesantă pledoarie pentru istorie și unire. Marcela Mrejeru, cunoscut și apreciat istoric gorjean, a făcut o radiografie a anului istoric 1918, momentul sublim al istoriei naționale. Cornel Șomîcu, directorul săptămțnalului VERTICAL și secretarul general al Societății de Științe Istorice Gorj, a înfățișat celor prezenți câteva momente semnificative din istoria Centenarului României Mari. Primarul de Motru, ing. Gigel Jianu, a arătat celor prezenți că istoria este o datorie pentru fiecare cetățean.
Daniela Jana Raț, sufletul manifestării de la Motru, ne-a declarat că a fost doar un episod din activitățile dedicate Centenarului: 1. 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române ( Unirea cea mică) și semnificația domniei lui Al. I. Cuza – activitate cultural-artistică și evocare istorică; 2. 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Patria mamă – Simpozion județean pentru cadre didactice și elevi; 3. 9 mai 1877, obținerea Independenței de Stat a României – evocare istorică, expoziție tematică.; 4. 15 noiembrie, Unirea Bucovinei cu Patria mamă – evocare istorică și concurs județean cu tema „ Românii și Unirea, un secol de istorie”; 5. 1 Decembrie, Unirea Transilvaniei cu Patria, desăvârșirea României Mari – activitate patriotică și cultural-artistică.; 6. Excursie tematică „ Haideți români la Alba iar, la Alba-Iulia în Ardeal”.; 7. Editarea unei broșuri/revistă cu lucrări ale elevilor și cadrelor didactice. În anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri , se vor desfășura, complementar activităților de mai sus și alte activități cu caracter patriotic în colaborare cu Casa de Cultură și Primăria Municipiului Motru.
Cât despre activitățile artistice dedicate Centenarului, poezia și cântecul patriotic îl regăsim omniprezent la școlile din Motru, Dragotești și Samarinești. Rămâne o remarcă, tot mai rar regăsim asemenea programe la nivelul școlilor!