Începând cu data de 3 martie 2018, Liceul Tehnologic Bîlteni, reprezentat prin Școala Gimnazială Nr.1 Peșteana-Jiu, participă pentru a doua oară consecutiv, la a șasea ediție a celui mai interesant și dinamic concurs de educație ecologică și colectare selectivă: Școala Zero Waste, organizat de asociația Ecostuff în parteneriat cu Continental anvelope și Lidl.
Elevii școlii noastre sunt anul acesta în competiție cu alți cca. 20 000 de elevi din 237 de școli din 37 de județe. Acest proiect a fost desemnat cel mai bun proiect al anului 2016 în cadrul Galei Energy Globe Award și a câștigat în 2017 locul 3 din 178 de țări în cadrul Galei Energy Globe World Award, la Teheran, Iran.
De ce am ales să participăm și anul acesta?
Consider acest concurs o oportunitate pentru școala noastră dar și o necesitate de implementare a valorilor ecologice în cadrul comunității școlare și locale. Conceptul Zero Waste este adoptat cu succes în multe țări din Europa și din lume și promovează în primul rând reducerea cantității de deșeuri generate de fiecare individ, gospodărie, instituție sau comunitate, plecând de la principiul 3R : Reduce. Reuse. Recycle.
Educația timpurie a elevilor cu privire la reducerea cantității de deșeuri, colectarea selectivă și reciclarea acestora, ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dascăl, părinte sau membru al societății, având în vedere gradul ridicat de poluare și efectele tot mai vizibile ale acesteia la nivel global. Conștientizarea în rândul celor tineri a păstrării unui mediu mai curat este datoria fiecăruia dintre noi.
Pentru acest an, organizatorii au propus o listă de activități interesante și creative pentru a atrage elevii și pentru a le dezvolta o atitudine pozitivă față de natură. Au lăsat în același timp posibilitatea ca fiecare să vină cu idei noi, dar mai ales viabile și cu impact benefic asupra mediului din orizontul local.
După 3 săptămâni de la începerea concursului, elevii Școalii Gimnaziale Nr.1 Peșteana-Jiu au desfășurat o serie de activități precum:
• ” Garbage fashion” – prezentare de modă din materiale reciclabile, recuperate din activitățile școlare sau casnice;
• ” Make your classroom eco-friendly” – decorarea prin pictură a cabinetului de geografie;
• Reutilizarea jucăriilor care ne-au încântat copilăria prin dăruirea acestora altor copii mai mici
• ” Painting used CDs”-pictură pe CD-uri vechi;
• Atelier de reciclare dopuri de plastic
• Calcularea amprentei de CO2 și soluții pentru diminuarea acesteia;
• Dezbateri : ” Soluții proprii pentru diminuarea consumului de apă si de energie electrică”
Prof. Orzan Claudia Elena
Liceul Tehnologic Bîlteni