Reuniune națională a istoricilor la Târgu-Jiu cu ocazia Centenarului


 

 

Palatul Administrativ a găzduit în 27 martie 2018, Ziua Națională a revenirii Basarabiei la România cu un secol în urmă, o manifestare de amploare dedicată acestui eveniment. Circa 120 de invitați au participat la semnarea unor acorduri între autoritățile  județului  Gorj și mai multe raioane din Republica Moldova dar și la o lecție de istorie susținută de specialiști de la mai multe universități din țară. A fost lansată și cartea ”Maria regina întregitoare de Țară și de Neam” a istoricului gorjean Gheorghe Nichifor.

Simpozionul  ”Gorjul, vatră de istorie românească”,a derulat  ediția a XXXIII în 27 martie 2018, una cu participare națională. Reuniunea istoricilor a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean și Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj. Moderatorul acestei manifestări a fost  prof. dr. Gheorghe Nichifor-vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, Președinte al Societății de Științe Istorice din România, Filiala Gorj.
Reuniunea istoricilor a avut două momente importante, prezentarea unor comunicări științifice și lansarea a două cărți de istorie cu tematici legate de Centenar. Au susținut comunicări: 1. Dr. Gheorghe Negustor – Cercetător științific – Institutul de Istorie al Universității „Babes-Bolyai” – Cluj Napoca • „Revoluția din Rusia și Marea Unire” 2. Prof. univ. dr. Toader Nicoară – Rectorul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România • „Sfatul Țării de la Chișinău și Unirea Basarabiei cu România” 3. Prof. univ. dr. habil. Sorin Liviu Damean – Decan al Facultății de Istorie a Universității din Craiova • „Familia Regală și Marea Unire” 4. Conf. Univ. Constanțiu Dinulescu – Facultatea de Istorie a Universității din Craiova • „Considerații privind prezența armatei române în Basarabia (dec 1917 – martie 1918)” 5. Prof. dr. Costin Scurtu – Directorul Muzeului Militar Național „Ferdinand” – Constanța • „Rolul armatei române din Dobrogea în apărarea Unirii Basarabiei cu România în perioada aprilie 1918 – decembrie 1919” 6. Dr. Cătălin Dumitru Rogojanu – Cercetător științific III– Muzeul Județean Deva • Comemorările – modalitate de promovare a identității și conștinței naționale.
Tot cu acest prilej au fost lansate cărțile:”Maria regina întregitoare de Țară și Neam” a reputatului istoric gorjean Gheorghe Nichifor și ”Acțiunea politică și militară a României în 1919” de Gheorghe I. Brătianu, carte ce apare sub îngrijirea istoricului Toader Nicoară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.