Reuniune națională a istoricilor la Târgu-Jiu cu ocazia Centenarului


 

 

Palatul Administrativ a găzduit în 27 martie 2018, Ziua Națională a revenirii Basarabiei la România cu un secol în urmă, o manifestare de amploare dedicată acestui eveniment. Circa 120 de invitați au participat la semnarea unor acorduri între autoritățile  județului  Gorj și mai multe raioane din Republica Moldova dar și la o lecție de istorie susținută de specialiști de la mai multe universități din țară. A fost lansată și cartea ”Maria regina întregitoare de Țară și de Neam” a istoricului gorjean Gheorghe Nichifor.

Simpozionul  ”Gorjul, vatră de istorie românească”,a derulat  ediția a XXXIII în 27 martie 2018, una cu participare națională. Reuniunea istoricilor a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean și Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj. Moderatorul acestei manifestări a fost  prof. dr. Gheorghe Nichifor-vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, Președinte al Societății de Științe Istorice din România, Filiala Gorj.
Reuniunea istoricilor a avut două momente importante, prezentarea unor comunicări științifice și lansarea a două cărți de istorie cu tematici legate de Centenar. Au susținut comunicări: 1. Dr. Gheorghe Negustor – Cercetător științific – Institutul de Istorie al Universității „Babes-Bolyai” – Cluj Napoca • „Revoluția din Rusia și Marea Unire” 2. Prof. univ. dr. Toader Nicoară – Rectorul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România • „Sfatul Țării de la Chișinău și Unirea Basarabiei cu România” 3. Prof. univ. dr. habil. Sorin Liviu Damean – Decan al Facultății de Istorie a Universității din Craiova • „Familia Regală și Marea Unire” 4. Conf. Univ. Constanțiu Dinulescu – Facultatea de Istorie a Universității din Craiova • „Considerații privind prezența armatei române în Basarabia (dec 1917 – martie 1918)” 5. Prof. dr. Costin Scurtu – Directorul Muzeului Militar Național „Ferdinand” – Constanța • „Rolul armatei române din Dobrogea în apărarea Unirii Basarabiei cu România în perioada aprilie 1918 – decembrie 1919” 6. Dr. Cătălin Dumitru Rogojanu – Cercetător științific III– Muzeul Județean Deva • Comemorările – modalitate de promovare a identității și conștinței naționale.
Tot cu acest prilej au fost lansate cărțile:”Maria regina întregitoare de Țară și Neam” a reputatului istoric gorjean Gheorghe Nichifor și ”Acțiunea politică și militară a României în 1919” de Gheorghe I. Brătianu, carte ce apare sub îngrijirea istoricului Toader Nicoară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.