LANSARE DE CARTE ”Maria Regina întregitoare de Țară și Neam”, de Gheorghe Nichifor


Cu prilejul manifestărilor organizate la Târgu-Jiu pentru Centenar, a fost lansată cartea ”Maria Regina întregitoare de Țară și Neam” scrisă de istoricul gorjean Gheorghe Nichifor. Apărută la Editura Măiastra din Târgu-Jiu, lucrarea istoriografică amintită dedicată reginei Maria a României vine să completeze informațiile cititorului contemporan despre cea mai importantă suverană din istoria țării noastre. Această lucrare a fost editată în cadrul proogramului de manifestări culturale și sociale dedicate ”Centenarului Marii Uniri” aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Târgu-Jiu nr 429 dinn 30 octombrie 2017.

Consiliul Județean Gorj și Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj, au organizat în ziua de 27 martie 2018 la Târgu-Jiu o serie de manifestări dedicate Zilei Naționale a Unirii Basarabiei cu Patria Mamă. Din programul manifestărilor a făcut parte și lansarea cărții ”Maria Regina întregitoare de Țară și Neam”, lucrare semnată de cunoscutul și apreciatul istoric Gheorghe Nichifor. Apărută la 80 de ani de la dispariția fizică a reginei Maria, cartea lui Gheorghe Nichifor se constituie într-un veritabil eveniment editorial la nivel național.

Din rude mari…

Regina Maria(1875-1938) a condus România între 1914 și 1927 alături de regele Ferdinand, cel de-al doilea monarh din istoria noastră. Suverana era înrudită cu două mari familii regale ale Europei, britanică și rusă. Se va căsători cu prințul Ferdinand în 1892 iar din 1893 a ajuns în România. A avut mai multe nașteri, viitoare capete încoronate ale Europei: Carol-moștenitorul Tronului României, Elisabeta-viitoarea regină a Greciei, Maria-viitoarea regină a Iugoslaviei ș.a.

Faptul că avea această ascendențe nobile și regale i-au permis ca  în momentul  când a ajuns pe tronul României să devină cea mai importantă regină a acestei țări. În scurta sa domnie, practic a domnit doar 13 ani, regina Maria a condus  România în război, a câștigat pacea și a făcut recunoscută România Mare. Misiunea reginei Maria nu a fost nici un moment ușoară dar s-a achitat exemplar de aceasta. A fost ”mama răniților” pe frontul Războiului Întregitor, a fost primul ambasador al României la negocierile de pace de la Paris și, printr-o dăruire exemplară și diplomație fără cusur, monarhul de care avea nevoie singurul popor latin din sud-vestul Europei. Toate aceste momente le găsim redate cu măiestrie și cu elemente de culise de către istoricul Gheorghe Nichifor în cartea dedicată reginei Maria.

În anii războiului

Pentru perioada războiului, regina Maria apare în ipostaza de ”mama răniților”, ”simbol al suferinței, dar și al puterii de rezistență și a credinței în victorie”, cum scrie autorul cărții. Aici se naște figura emblematică a înfăptuirii idealului național-România Mare-dar și mitul reginei Maria care va cunoaște o evoluție spectaculoasă în acei ani. Astfel, subliniază Gheorghe Nichifor, ”lunile grele ale evacuării Olteniei și Munteniei, tragedia de la București, generată de moartea principelui Mircea, iarna teribilă de la Iași, evenimentele din Rusia, scot în evidență o femeie puternică, ambițioasă, determinată și abilă”.”Strălucitoare, prin asemenea virtuți, în timpul războiului, regina Maria devine după 1918 mesager al păcii. Prin vizitele din Europa Occidentală și de peste Ocean, își face cunoscută țara, cu problemele generate de război, cu opțiunile politice interne și externe”, adaugă autorul în introducerea cărții.

Intrarea în legendă

Gheorghe Nichifor  ne  poartă, într-un ritm alert, de la copilăria din Marea Britanie și până la momentul când își va cunoaște noua țară, de la momentul urcării pe tron și până la dispariția regelui Ferdinand, de la regina mamă care nu poate activa în Regență până la trecerea acesteia forțată în anonimat și dispariția fizică. Sfârșitul pământean al reginei Maria este tratat de autor din mai multe perspective: Reînvierea mitului reginei Maria; Regina Maria în istoriografia comunistă; Perioada postdecembristă despre regina Maria etc.

În 1938, la dispariția pământească a reginei Maria, într-un volum de poezii dedicat reginei și semnat Ilie Anesiea găsim o explicație a iubirii din partea poporului pentru suverană: ”Doar țara-ntreagă geme de durere, / Și adânc suspină-ntreg poporul tău,/ Și încercata-i inimă se frânge,/ Căci ruptă ești dintot sufletul său.” Alte surprize veți găsi între coperțile cărții!

Prof. LIVIU GROȘANU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.