Una dintre importantele valențe ale Centenarului este cea educativă și anume transmiterea de principii, valori și atitudini. Tinerii de astăzi trebuie să conștientizeze realizările generațiilor care și-au adus aportul la înfăptuirea Unirii din 1918 și să continue efortul afirmării identității naționale. În anul Centenarului, Colegiul Tehnic Nr. 2 din Târgu Jiu, în parteneriat cu Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, organizează Proiectul Regional PERMANENȚE BRÂNCUȘIENE. Prin derularea acestui proiect s-a urmărit trezirea interesului elevilor pentru opera brâncușiană și descoperirea sculpturii ca formă de exprimare artistică, formarea gustului pentru artă și frumos, respectul și mândria pentru simbolurile locale, tezaur regăsit în patrimoniul valorilor naționale și europene.
Opera lui Constantin Brâncuși este o progresie continuă către esență, către simbolurile ultime, arhetipale, ale formelor vii din natură. A studia opera lui Brâncuși înseamnă a merge spre rădăcinile artei, spre straturile adânci ale gândirii și sensibilității. Efortul de a înțelege personalitatea și opera lui Brâncuși este efortul de a ne înțelege pe noi înșine ca moștenitori ai unei culturi străvechi, dar și părtași lucizi și activi la făurirea culturii contemporane.
Activitatea principală a proiectului, intitulată Artă și proiecție, s-a desfășurată la COLEGIUL TEHNIC NR. 2 în data de 24 aprilie 2018 și a constat în organizarea unui concurs regional, adresat elevilor de la clasele V-XII. Concursul a cuprins două secţiuni în cadrul cărora elevii au realizat eseuri, desene, grafică, pictură, dând o interpretare personală operei artistice a lui Constantin Brâncuși. Concursul a avut impact asupra elevilor, tânăra generație punându-și în valoare abilitățile creative.
BĂBEANU TEODORA
ZESTROIU SIMONA