Fostul ministru al Educației Naționale, controversatul Mircea Dumitru, acum rector al Universității București, s-a acoperit de ridicol când s-a aflat că din incompetență nu a folosit 900 de locuri subvenționate pentru Universitatea care o conduce. Deși a dat-o pe ”manipulare”, ex-ministrul Mircea Dumitru este același personaj care a ”albit-o” pe Kovesi cu doctoratul și a fostt acuzat de CNSAS pentru colaborarea cu Securitatea.
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat, pe 23 aprilie , că peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de Universitatea Bucureşti, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea ocupa. “Am discutat cu studenţii despre problemele specifice cunoscute la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, aspecte care au influenţat într-o oarecare măsură şi repartizarea locurilor bugetate. Am discutat, de exemplu, despre Universitatea din Bucureşti şi am arătat că anul trecut această universitate a suferit o pierdere de 100 de locuri la licenţă şi 210 locuri la master, sunt pierderi semnificative, dar anul trecut nu am văzut protest. Şi anul acesta s-au tăiat locuri, dar de data aceasta s-a prezentat o fundamentare. În conformitate cu datele oficiale prezentate sub semnătură de UB, am observat o discrepanţă majoră între numărul de studenţi înmatriculaţi şi numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani. Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către UB, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea utiliza. Aceste locuri au fost disponibilizate în urma abandonului şcolar, exmatriculării, ele sunt însumate din toţi cei trei ani, cele mai multe din anul trei. Totuşi, trebuie să remarcăm că lipsa unor proceduri interne în favoarea studentului face ca la UB să avem situaţia în care peste 900 de studenţi cu taxă nu ocupă locurile bugetate alocate. UB nu le foloseşte. Nici nu încasează bani de la buget pentru acestea, nici nu le dă studenţilor de la taxă”, a susţinut ministrul.
Realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăţi sau între facultăţi, în baza autonomiei universitare, indiferent de momentul la care acestea se disponibilizează, a informat Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-un comunicat de presă transmis pe 24 aprilie.
“În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăţi sau între facultăţi, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizează”, a precizat MEN.
Potrivit sursei citate, decizia redistribuirii locurilor finanţate de stat se poate lua prin modificarea hotărârii iniţiale de repartizare a locurilor bugetate în cadrul Senatului Universităţii, în baza unei metodologii/proceduri/decizii interne, aşa cum reiese din prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, art. 205, alin. (9), potrivit căruia “statutul de student cu taxă se modifică în condiţiile stabilite de senatul universitar”.