În data de 03 IULIE 2018 în instituția noastră s-a desfășurat activitatea cu titlul ERASMUS DAY, ocazie care a avut ca scop promovarea programului UNIUNII EUROPENE – ERASMUS+ și experiența europeană a instituției noastre în domeniul proiectelor europene. Activitatea s-a bucurat de interesul elevilor, cadrelor didactice din școală și al comunității locale atât prin participarea numeroasă, cât și prin modul în care s-a interacționat pe parcursul desfășurării evenimentului.
Echipa de proiect a realizat o incursiune în timp în ceea ce privește desfășurarea proiectelor europene de tip ERASMUS+ din școala noastră, fiind prezenți în sală atât elevii care au participat la cele două proiecte deja implementate, cât și potențialii beneficiari ai viitorului proiect european, recent câștigat de instituția noastră.
Cele două proiecte implementate sunt:
- Proiectul Erasmus+ de mobilitate KA1-VET „Calitatea europeană în formarea profesională a elevilor din învățămantul tehnic profesional, proiect 2016-1-RO01-KA102-023833, implementat în anul școlar 2016-2017 unde elevii au participat la stagii de practică în trei țări europene : Portugalia, Cipru și Polonia. În grupul țintă au fost cuprinși elevii de clasa a X-a de la trei domenii : protecția mediului, electronică și automatizări și electromecanică.
- Proiectul Erasmus+ de mobilitate KA1-VET, „Pași spre competență”, Nr. Proiect 2017-1-RO01-KA102-036923”, implementat în anul școlar 2017-2018. Stagiile de practică s-au derulat în Portugalia și Cipru, participând de asemeea elevii de la trei domenii : protecția mediului, electonică automatizări și turism și alimentație (școala profesională). Ce aduce nou acest proiect pe lângă beneficiile cunoscute și recunoscute este faptul că a oferit o mai mare deschidere și egalitate de șanse pentru toți elevii școlii, pentru prima dată în județ făcând parte din grupul țintă elevi de la școala profesională, dar și elevi cu CES (doi elevi cu dizabilități au participat alături de colegii lor la stagiul de practică din Cipru).
Au fost prezentate activitățile, obiectivele, rezultatele, impactul asupra elevilor și a școlii, dar și modul în care se realizează sustenabilitatea activităților europene, în primul rând prin centrarea atenției asupra grupurilor de participanți care pot și devin vectori de transmitere a influenței pozitive în rândul colegilor.
S-a pus accent pe modul în care acest tip de activități contribuie la dezvoltarea profesională și personală, la coeziunea grupurilor, la stimularea interesului pentru domeniul de învățare, la dezvoltarea abilităților practice, a ingeniozității și inovației, la creșterea interesului pentru o viitoare carieră de succes, la dezvoltarea sentimentului de apartenență la grupul de prieteni, la școală, la comunitatea din care fac parte și mai ales la dorința de autoperfecționare.
Motivați de rezultatele obținute nu ne-am oprit aici. În anul școlar 2018-2019 la COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU se va implementa un nou proiect Erasmus+ de mobilitate KA1-VET, „Formarea profesională de calitate în spaţiul european” , Nr. proiect 2018-1-RO01-KA102-048180. Grupul țintă va fi alcătuit din 45 elevi de la domeniile: protecția mediului, electronică automatizări, turism și alimentație și mecanic auto (școala profesională). De asemenea în acest proiect va fi inclus un elev cu dizabilități care va beneficia de oportunitate de formare internațională, alături de colegii săi.
Colegiul Tehnic Nr.2 Targu Jiu, ca beneficiar, va face parte dintr-un parteneriat transnațional alături de organizațiile de trimitere si parteneri de primire:
– P. KOUSIOS ELECTRICAL LTD- Cipru- domeniul electronica automatizări;
– St. George Hotel Enterprises- Paphos, Cipru- Domeniul de pregătire profesională: TURISM ȘI ALIMENTAȚIE, Calificarea profesională: OSPĂTAR(CHELNER);
– Institutul Național de Sănătate Dr. Ricardo Jorge ( INSA ) – Portugalia-domeniul protecția mediului;
– Grupo Ugarte Automoción S.L., Valencia, Spania- Domeniul de pregătire profesională: mecanic, Calificarea profesională: mecanic auto.
Pentru cadrele didactice şi elevii din instituția noastră, proiectele şi programele europene au devenit în ultimii ani o modalitate foarte interesantă şi utilă de a-şi dezvolta formarea continuă, într‑un cadru modern, flexibil, inspirat din bunele practici ale altor ţări europene. Considerăm că aceste proiecte aduc beneficii mari asupra elevilor și a școlii atât pe termen scurt, cu rezultate imediate, dar și pe termen lung vizând formarea unor personalități puternice, adaptate schimbărilor pe plan profesional și social.
Prof. PĂTRUȚ FELICIA
Prof. BÎZOCU CODRUȚA
Prof. ȘOFEI CARMEN