Elevii vor avea dulapuri la școală


 

 

Potrivit unui proiect adoptat recent  de Camera Deputaţilor, toate şcolile sunt obligate să asigure fiecărui elev un spaţiu de depozitare pentru manuale, rechizite şi alte materiale auxiliare, anunţă profit.ro.
După modelul ţărilor civilizate unde elevii îşi pot lăsa la şcoală majoritatea manualelor şi rechizitelor, luând acasă doar cele strict necesare temelor pentru a doua zi.
Proiectul de lege a apărut după numeroase discuţii consumate în spaţiul public, referitoare la ghiozdanele mult prea grele pe care elevii le au de cărat. Ca să devină literă de lege, proiectul are nevoie de aprobarea Senatului şi de promulgarea preşedintelui Iohannis.
”Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor și crește riscul apariției deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiștii susțin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator și chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe școli au decis să achiziționeze dulapuri, pentru ca fiecare copii să își poată depozita materialele necesare activității școlare zilnice (cărți, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepția și nu regula”, explică iniţiatorii proiectului.
Aceştia au propus amendarea Legii Educaţiei Naţionale prin introducerea unui articol potrivit căruia greutatea ghiozdanului să nu poată depăşi 10% din greutatea corporală a elevului. Deputaţii din comisia de învăţământ nici nu au vrut să audă de aşa ceva şi au eliminat prevederea, considerând că există alte prevederi în vigoare referitoare la greutatea ghiozdanului în legislația secundară.
„Unitățile didactice de învățământ preuniversitar asigură fiecărui elev un spațiu special, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor și a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice”, au stabilit deputaţii din comisie.
Proiectul de lege aprobat de Camera Deputaţilor stabileşte, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, că directorii școlilor de stat și particulare autorizate/ acreditate trebuie să ia măsuri pentru asigurarea acestor spații speciale de depozitare, cu acces individual.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.