Guvernanții și-au schimbat viziunea, elevii vor sta mai puțin la școală!


Lumea școlii-elevi, părinți și cadre didactice- este  tot mai nelămurită în privința direcției reformelor inițiate de guvernanți  în învățământul preuniversitar. Deși se promisese o nouă Lege a Educației Naționale pentru această perioadă, inițiativa pare să fi fost abandonată. Până la urmă pare că nu este nici o pierdere de vreme ce reforma Curriculumului, ajunsă acum la clasa a VI-a, va fi abandonată iar programul elevilor va fi redus drastic. Școala din România are cea mai scurtă perioadă de activitate într-un an școlar din țările Uniunii Europene.
Reducerea semnificativă  a numărului de ore de școală a fost votată în săptămâna ce a trecut de Comisia pentru Învățământ din Senat, după ce un proiect de modificare a Legii educației în acest sens a fost inițiat de fostul ministru Liviu Pop. Senatorul social-democrat a propus această măsură fără ca și conținuturile pe care copiii le învață să fie modificate, Se propune tăierea a 2 ore pe săptămână în clasele pregătitoare-clasa a IV-a și eliminarea a până la 9 ore pe săptămână în gimnaziu. Printre semnatarii proiectului se numără și Ecaterina Andronescu, ministru al Educației pentru a patra oară.

Liviu Pop vrea să schimbe numărul de ore de școală în preuniversitar, la 5 ani după ce Ministerul Educației a început să implementeze un nou curriculum școlar, cu o nouă plajă orară. Modificarea apare într-un proiect care modifică legea educației, deci numărul de ore ar urma să fie stabilit chiar prin Legea educație.

Concret, proiectul de lege prevede o medie de 20 de ore pe săptămână pentru elevii din clasa pregătitoare până la clasa a IV-a.

  • Spre comparație, în prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare (au maximum un opțional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minim 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.

La gimnaziu, proiectul de lege inițiat de Liviu Pop prevede cele mai drastice tăieri. Proiectul introduce termenul de “medie” de 25 de ore pe săptămână pentru gimnaziu.

  • În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Doresc să mulțumesc colegilor senatori care astăzi în ședința Comisiei pentru Învățământ, Știintă, Tineret și Sport din Senatul României, au votat Propunerea legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011. Această propunere legislativă vine în sprijinul elevilor, e o reglementare a numărului de ore la clasă, 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal”, a scris în urmă cu o zi Liviu Marian Pop.

Acesta a spus că, “din 2016, Guvernul Cioloș a aprobat planurile-cadru pentru învățământul gimnazial astfel: 26-28 de ore pe săptămână pentru clasa a V-a, 28-30 de ore pe săpt. la clasa a VI-a, 31-33 de ore la clasa a VII-a și între 31-34 de ore la clasa a VIII-a. Sper din suflet ca săptămâna viitoare în Plen, să fie reparată această greșeală și în consecință, să fie votat acest raport care aduce o modificare substanțială”.

Textul integral al proiectului legislativ inițiat de Liviu Pop

Articol unic – Alineatul (1) al articolului 66 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

(1) Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru prefare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadru didactic, a conținuturilor predate”.

Cum arată în prezent Alineatul (1) al articolului 66 din Legea educației naționale, pe care Liviu Pop vrea să îl modifice:

Articolul 66 – (1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învățământ și se aprobă prin ordin al ministrului educației naționale. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.