În anul școlar 2018-2019, la Colegiul Tehnic Nr. 2 Tg-Jiu se va derula Proiectul Erasmus+ de mobilitate, „Formarea profesională de calitate în spaţiul european”, KA1-VET, Nr. 2018-1-RO01-KA102-048180, proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.
Este al treilea proiect ERASMUS+ care se va derula în instituția noastră, iar activitățile propuse și rezultatele pe care le va obține, vor determina o cooperare mai amplă între şcoală, agenţi economici şi comunitatea locală, deschizând noi căi de formare profesională a tinerilor, conform nevoilor identificate, vor conduce la creșterea atractivității învățământului tehnic în rândul elevilor, la scăderea ratei abandonului școlar.
Proiectul este finanțat din fondurile UE, având un buget aprobat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale de 143.623 euro pe durata a 12 luni de proiect şi 57 zile de mobilitate.
Instituțiile partenere ale Colegiului Tehnic Nr. 2 în acest proiect sunt:
- PORTUGALIA:
- INSTITUTO NACIONAL DE SAUDE DR. RICARDO JORGE- LISBOA,
- CASA DA EDUCACAO – Organizatia intermediara
- CIPRU:
– St. George Hotel Enterprises-Hotelul St. George & Golf Resort-Coral bay road-Paphos-Cyprus, Hotelul St. George & Golf Resort
– P.KOUSIOS ELECTRICE Ltd – specializată în domeniul instalațiilor electrice și electronice
– Organization for Promotion of European Issues-OPEI ( Organizatia intermediară)-Paphos
- CIPRU:
- Grupo Ugarte Automoción S.L. -Valencia-Spain,
- Mobility Projects-Valencia – ( Organizatia intermediară)
Proiectul propus va fi implementat în anul școlar 2018-2019 si se va adresa unui grup țintă constituit din elevi atât de la liceu, cât și de la școala profesională, clasa a X-a:
– Liceu
Domeniul protecția mediului –Calificarea profesională: Tehnician ecolog si protecția calității mediului– 15 elevi;
Dom. Electronică și automatizări – Calific. profesionala: Tehnician în automatizări: 7 elevi;
-Învățământ Profesional:
Domeniul de pregătire profesională: TURISM ȘI ALIMENTAȚIE, Calificarea profesională: OSPĂTAR(CHELNER) VÂNZĂTOR ÎN UNITĂȚI DE ALIMENTAȚIE – 7 elevi+1 elev cu cerințe educaționale speciale;
Domeniul mecanic, Calificarea: mecanic auto-15 elevi;
Proiectul oferă șanse egale de dezvoltare profesională și personală tuturor elevilor școlii. Astfel printre participanți sunt incluși elevi care se confrunta cu probleme sociale: provin din zona dezavantajata din punct de vedere socio-economic (șomaj ridicat, comunități defavorizate), tineri cu rezultate slabe la învățătură și care provin din familii cu nivel de educație aproximativ și trai scăzut, aparțin unor grupuri vulnerabile(familii monoparentale, instituționalizați sau în plasament familiar) elevi cu CES.
Pe lângă rezultatele imediate așteptate, rezultate ce vizează cel mai mult dezvoltarea competențelor profesionale și a abilităților lingvistice și culturale, proiectul urmărește dezvoltarea la tinerii participanți a capacității de adaptare la situații noi, capacitatea de analiză și abilitățile de leadership.
Pe termen lung proiectul va contribui la stimularea tranziției către piața muncii și creșterea ratei persoanelor care au un loc de munca stabil, la diminuarea fenomenului șomajului pentru tinerii absolvenți, la implementarea conceptului de formare profesionala si personala de-a lungul întregii vieți intr-o economie bazată pe cunoaștere, acestea fiind curente care se regăsesc in toate documentele programatice europene ( Strategia EUROPA 2020).
Prin activitățile și rezultatele propuse dar și prin sustenabilitatea pe care o asigurăm proiectelor europene în școală și prin fenomenul de transmitere, multiplicare și aplicare de bune practici și de abilități dobândite în activitatea curentă ne dorim să contribuim la formarea și cizelarea unei generații noi, pro-europene.
Prof. Bîzocu Codruța
Prof. Șofei Carmen