Centenarul nașterii eroului Gheorghe Ghe. Găvănescu


 

 


Marți, 21 mai 2019, de ziua Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, în satul Găvănești, comuna Bălești, județul Gorj, la inițiativa unui grup de săteni și rude condus de Vasile Andrițoiu, a avut loc un ceremonial pentru marcarea unui centenar de la nașterea col. (rtr.) v. r. Gheorghe Ghe. Găvănescu profesor de matematică și veteran al războiului antisovietic.
La această festivitate a participat un grup de săteni în frunte cu primarul Ion Mădălin Ungureanu și preotul satului, alături de rude ale aniversatului, elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale „Anton Mogoș” conduși de profesorul Cornel Șomîcu – directorul școlii și un grup al Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” format din preotul Bordeiaș Ionuț-Viorel, ing. Dan Toropu, ing. Vasile Ionescu, dir. Viorica Ionescu, prof. dr. Elena Cornoiu și lt. col. Gheorghe Bușe.
La ora 11:30, domnul primar Ion Mădălin Ungureanu a deschis ceremonialul prin a mulțumi tuturor celor prezenți în fața Monumentului Eroilor din satul Găvănești pentru a cinsti memoria celui care a fost Gheorghe Ghe. Găvănescu, astăzi, la împlinirea unui secol de la nașterea sa. „Am ales acest loc deoarece sărbătoritul a fost ctitorul acestui monument, când era vicepreședinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Gorj”.
Au rostit alocuțiuni evocatoare domnii: Cornel Șomîcu, Ion Gârdu și Meleca Ion. Profesorul Cornel Șomîcu, directorul săptămânalului „Vertical”, a publicat în urmă cu câțiva ani un serial despre col. (rtr.) Gheorghe Ghe. Găvănescu, în care a prezentat pe scurt, câteva date reprezentative pentru viața și activitatea omagiatului. Astăzi le-a prezentat și auditorului prezent la ceremonial. Vă prezint câteva dintre ele.
„Sublocotenentul Gheorghe Ghe. Găvănescu, a participat pe Frontul de Est, în războiul antisovietic (Al Doilea Război Mondial) la luptele de la Kerci, Fendosia, Sevastopol, Balachova și Stalingrad, în calitate de adjutant în batalioanele I și III din Regimentul 18 Gorj. Pentru faptele sale deosebite de arme pe câmpul de luptă a fost decorat cu: „Ordinul Steaua României” în gradul de cavaler cu panglică de virtute militară și spade; „Ordinul Coroana României” în gradul de cavaler cu spade și panglică de virtute militară. Povestea încercuirii de la Stalingrad, acolo unde a și căzut prizonier la 22 noiembrie 1942 împreună cu întregul său regiment, a publicat-o în cartea << La Stalingradul roșu ne-am bătut până la ultimul cartuș>> ce văzut lumina tiparului în anul 1999. Sublocotenentul Gheorghe Ghe. Găvănescu a rămas șase ani în lagărele sovietice pentru că a refuzat să facă parte din Divizia de Voluntari „Tudor Vladimirescu”, proiect al Anei Pauker pus în practică printre prizonierii români. După 1948, anul când s-a întors acasă din prizonieratul rusesc, Gheorghe Ghe. Găvănescu a activat în cadrul organizațiilor de veterani fiind chiar vicepreședinte al Filialei Gorj a Asociației Naționale a Veteranilor de Război. Gheorghe Ghe. Găvănescu, a avut apoi o carieră didactică de excepție, ca profesor de matematică, fiind mai mulți ani chiar directorul Școlii Generale Cornești. Colonelul (rtr.) v. r. Gheorghe Ghe. Găvănescu din Găvăneștii Gorjului își doarme somnul de veci, începând cu anul 2000, chiar în cimitirul satului natal”.
Amintiri despre colonelul (rtr.) v. r. și profesorul Gheorghe Ghe. Găvănescu a prezentat profesorul Ion Gârdu, cel care i-a fost coleg de cancelarie mulți ani:
„Gheorghe Ghe. Găvănescu s-a născut la 21 mai 1919 în satul Găvănești al actualei comune Bălești, județul Gorj. Primele patru clase primare le-a făcut la Școala Primară din Cornești-Slătioara în prezent, transformată în Azil de bătrâni.
A urmat apoi cursurile Școlii Normale din Tg. Jiu pe care a le-a absolvit în anul 1938 și la 19 ani devenise învățător. S-a înscris voluntar în armată pentru satisfacerea stagiului militar, urmând cursurile Școlii Militare de Ofițeri în Rezervă, obținând gradul de sublocotenent. La 22 iunie 1941 România a intrat în războiul antirusesc. Tânărul sublocotenent Gheorghe Ghe. Găvănescu, a fost mobilizat și trimis să lupte pe Frontul de Est pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub cotropitorii sovietici. Misiunea a fost îndeplinită după 33 de zile de lupte crâncene soldate cu multe jertfe omenești. În crâncenele lupte de la Sevastopol a fost luat prizonier și dus în lagărele din Siberia, unde a stat șase ani, până în anul 1948, când a fost trimis în țară. A ajuns acasă în ziua de 23 mai, chiar în ziua nunții mele cu o nepoată de-a sa. A fost o mare bucurie pentru noi și pentru toți nuntașii și a urmat o mare petrecere. În țară își reia activitatea didactică la Școala din Cornești, jud. Gorj, ca învățător. A urmat facultatea de matematică la fără frecvență și a devenit profesor de matematică în cadrul aceleiași școli, dar și director până la vârsta de pensionare. El s-a căsătorit în anul 1959 cu învățătoarea Alexandrina Budui care a decedat în anul 1992. Nu au avut copii. El a murit în ianuarie 2001, la Oradea, aflându-se în vizită la niște rude. Din proprie inițiativă, în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale a construit acest monument, cu forță de muncă și bani adunați de la cetățenii satului. Veteranul de război și profesorul Gheorghe Ghe. Găvănescu a fost un om de mare valoare pentru acest sat. Dumnezeu să-l odihnească în împărăția Sa!”
Domnul Meleca Ion, fost primar al comunei Bălești în perioada 1983 – 1984 și unul dintre elevii profesorului Gheorghe Ghe. Găvănescu ne povestește:
„Apreciez foarte mult această inițiativă de a sărbători cei 100 de ani de la nașterea veteranului de război și profesorului Gheorghe Ghe. Găvănescu, care a fost o mare valoare a școlii și comunității noastre. Eu l-am cunoscut bine încă din anul 1950 când am mers, ca elev, la Școala Gimnazială din Cornești unde dânsul era profesor de matematică și director. Era bun dar exigent. Era o capacitate de om plin de inițiative în toate domeniile de activitate. Vă spun doar una dintre ele. Cu inteligența și mâinile sale a conceput și executat în anul 1951 o micuță hidrocentrală pe râul Jaleș în dreptul școlii. Dar, în presă, a apăru ca realizator, noul director ce tocmai fusese instalat în locul său. La terminarea celor trei clase gimnaziale, profesorul Găvănescu m-a sfătuit să urmez Școala Normală din Tg. Jiu, dar fiind foarte sărac și fără relații am mers la o școală de stat unde am primit totul de la stat pentru a mă forma ca om de nădejde al I.M. Sadu. Profesorul Gheorghe Ghe. Găvănescu a fost, este și va rămâne în inimile noastre ca un om minunat și luminat. Să-l țină Dumnezeu în multă lumină!”
Festivitatea s-a încheiat cu un ceremonial religios la Monumentul Eroilor pentru nemurirea sufletelor lor.
Pe această cale, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” aduce mulțumiri și felicită organizatorii acestei festivități aniversare pentru scoaterea la lumină, la împlinirea unui secol de la nașterea sa, a celui care a fost dascăl și veteran de război, col. (rtr.) v. r. Gheorghe Ghe. Găvănescu, fiu al acestui sat gorjenesc. Mulțumiri participanților și felicitări celor care au rostit cuvinte de apreciere pentru acest strălucit om, care trebuie să fie adus mereu în atenția tuturor celor ce trăiesc pe aceste meleaguri gorjenești. Fie ca Dumnezeu să-l odihnească în împărăția Sa iar noi, cei vii, să-l purtăm veșnic în inimile noastre!

Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretarul executiv A.N.C.E.R.M. Gorj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.