Profesorii si o parte dintre elevi ar putea primi laptop sau tabletă, pentru a putea participa la activitatile de e-learning desfașurate in afara orelor de la clasă, conform unui nou proiect de lege depus in Parlament. În situația actuală din România, o asemenea dotare se impune.
Dacă proiectul va fi adoptat, statul român va avea obligatia de a asigura aceste echipamente profesorilor, dar si elevilor din categorii dezavantajate, cu statut socio-economic precar.
Art. 1 — La art. 70 din Legea educatiei nationale nr. 172011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dupa alineatul (2) se introduce un nou alienat (2′) cu urmatorul cuprins:
„Ministerul Educatiei si Cercetarii asigura elevilor si profesorilor infrastructura necesara, constand in dispozitive si acces la Internet, pentru accesarea Bibliotecii scolare Virtuale si Platformei scolare de e-learning.”
Art. 2 — La art. 94 alin. (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Partea 1. nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera y) se introduce o noua litera z). cu urmatorul cuprins:
„asigura fiecarui cadru didactic si fiecarui elev care are dreptul la bursa de ajutor social a unui dispozitiv de tip laptop sau tableta, conectat la Internet, pentru a putea participa la activitatile de e-learning desfasurate in afara orelor de la clasa”, prevede proiectul de lege.
Laptopurile sau tabletele cu abonament la internet ar urma sa fie folosite nu doar in stare de criza, cum este acum cazul pandemiei de coronavirus, ci pe toata durata anului scolar.
„Se instituie in legislatie obligativitatea ca Ministerul Educatiei si Cercetarii sa asigure elevilor care indeplinesc conditiile pentru a primi bursa sociala precum si cadrelor didactice dispozitive (de tip laptop sau tableta) conectate la Internet care pot fi utilizate si de acasa asa incat procesul educational sa se poata destasura online in mod continuu, atat in situatii de criza cat si in mod curent, in completarea activitatii educationale din clasa. In sustinerea acestei initiative legislative pentru acces universal la educatia online vine articolul 52 din Constitutia Romaniei care garanteaza dreptul la invatatura.
In aceste saptamani de blocaj general si incertitudini cauzate de pandemia COVID19, sistarea activitatii la clasa a mutat in mediul vinual, online procesul educational. Insa la aceasta “scoala online” nu au acces decat o parte dintre elevi, cei care dispun acasa de un
computer, un laptop, o tableta, conexiune Internet, toate necesare accesarii cursurilor online pregatite si oferite de cadrele didactice si expertii in educatie. Desi ramane in sarcina Ministerului Educatiei si Cercetarii. cu sprijinul fiecarui inspectorat scolar si a fiecarei scoli,
dar si cu ajutorul autoritatilor publice locale, sa centralizeze numarul si date despre elevii care nu dispun de aceste dotari, estimari informale arata ca astazi, in Romania, sute de mii de elevi sunt exclusi total din procesul educational care continua, in starea de urgenta, exclusiv online in aceste saptamani care cel mai probabil vor deveni luni”, este mentionat in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Cum riscul de saracie sau excluziune sociala variaza de la 18,6% in marile orase, la 24.9% in orasele mici si suburbii si atinge nivelul de 45,5% in mediul rural (…) nu putem vorbi cu adevarat de dipitalizare echitabila a educatiei fara un pachet complet de masuri care sa aiba ca efect accesibilizarea prin digitalizare pentru lecare elev roman a sistemului de invatamant, tinand cont de contextul socio-economic din tara noastra”, mai este mentionat in document.
Tabletele sau laptopurile ar ajunge la profesori si elevi prin una dintre variantele de mai jos:
– prin dotarea scolilor, in functie de numarul de elevi defavorizati cu suficiente
echipamente IT (laptopuri sau tablete conectate la Internet) care sa poata fi puse la
dispozitia spre tolosiuia acelar elevi care au nevoie de ele.
– aceste echipamente ar putea sa fie date direct copiilor, sub forma de vouchere pentru tehnologie digitala. O parte din voucherele pentru tehnologie digitala care sa fie oferite dascalilor care au aceasta nevoie.