În proiectul ”European Healthy Lifestyle”, elevii de la Bălești au ajuns în Reunion


 

A treia mobilitate a proiectului Erasmus+,European Healthy Lifestyle a avut ca destinatie Insula  Reunion ,situata  in Oceanul Indian, Africa de Sud. Reunion  este o parte integranta a Republicii  Franceze.Totodata ,insula constituie si o regiune ultraperiferica a Uniunii Europene.

Tema principala care s-a derulat in mai multe activitati pe toata saptamana  2 martie-6 martie a fost legata de activitati sportive. Totodata am vizitat si cateva din frumoasele privelisti  locale ale insulei Reunion.

In prima zi am fost intampinati  la scoala de ospitalitatea  profesorilor si elevilor care ne-au pregatit un program artistic .Am avut ocazia sa cunoastem modul in care ei isi desfasoara activitatea scolara,ni  s-au  prezentat cladirile cu   clasele , laboratoarele si terenurile de sport si am servit masa in cantina scolii . Dupa-amiaza am plecat in comuna La Possession ,situata in nord-vestul insulei,la pensiunea Dos D’Ane unde ne-am cazat cu totii deoarece in ziua urmatoare urma sa mergem in drumetie.  In aceeasi zi am avut o sesiune de lucru pentru vizionarea  filmelor video  a  fiecarei echipe din proiect si  prezentările power point legate de regulile de desfasurare a sporturilor specifice.

A doua zi  am fost echipati de drumetie pentru a ajunge la Roche Vert Bouteille.Traseul pe care l-am facut a  necesitat  efort doar pe distante scurte la urcare, cu pante abrupte,scari din pamant si stanca  inguste , la care era nevoie de  atentie .Am fost impresionati de pasajele ametitoare,de panoramele magnifice observate in mai multe puncte. Poteca se margineste cu varful Roche Verre Bouteille.Iesirea  avea durata de aproximativ 2 ore ,depinzand de viteza si energia drumetilor.Ca intindere este de 2,9 km.Scari mici de fier sunt instalate pentru traversarea rocilor superioare.Dupa amiaza am avut activitati de volei si fotbal  la iarba verde.

A treia zi am mers la centrul de vacanta Jacques Tessier cu autocarul  unde ne-am si cazat.Ne-am oprit  pe plaja  pentru a face activitatile de paddling( vaslire) si snorkelling, o activitate sportiva de scufundare si inot sub si la suprafata apei cu scopul de a descoperi  si de a admira indeaproape flora,fauna si peisajul marin. Dupa-amiaza ne-am  bucurat de o baie in laguna in valurile de langa  pensiune.

A patra zi ne-am imbracat  de drumetie. Am mers  cu autocarul pana in punctul de pornire apoi am continuat sa urcam spre primul  crater al  vulcanului  din Pas de Bellecombe,un munte inalt de 2361 m deasupra nivelului marii,situat in partea de est a insulei Reunion.Drumul spre varf se numeste Route Forestiere dar este recunoscut si sub denumirea Route de Volcan (Drumul Vulcanului).Am avut de urcat   si de coborat 500 de trepte printre care si scarite de fier la pasajele mai abrupte. Urmatoarea activitate a fost vizita la acvariul si observatorul  broastelor testoase numit  Kelonia din Saint –Leu.  Dupa amiaza am avut o conferinta video cu partenerii nostri din Franta si Italia despre continuarea activitatilor din proiect  din urmatoarea  mobilitate.

In ziua de vineri am parasit Centrul Jaques Tessier  si am mers sa vizitam piata locala din Saint Paul pentru a cumpara suveniruri si pentru a ne bucura de privelistea autentica a oamenilor si a produselor  ce s-au  desfasurat  inaintea noastra  din  abundenta.

Dupa amiaza ne-am intors la scoala Les Deux Canons pentru a participa la un turneu sportiv de futsall ,un joc de fotbal specific elevilor din Reunion. Am jucat pe echipe,  parinti,profesori,elevi.

Dupa impartirea premiilor la futsall a urmat festivitatea de impartire a certificatelor  si cadourilor din partea gazdelor ,respectiv  profesorul  Bertrand Guilloux si profesoara Emmanuelle Nelaupe,la care a participat si directorul scolii.

Sambata  ne-am luat la revedere de la gazdele noastre la aeroport .

Am avut experiente  minunate si unice . Frumusetea peisajelor tropicale ,ospitalitatea si caldura cu care am fost tratati ,activitatile la care am participat ,ne va incanta intotdeauna sufletul  cand ne vom gandi la timpul petrecut pe acea insula de un verde stralucitor numita Reunion.

Prof. Gabriela Hortopan,

Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Bălești

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.