A murit președintele Societății de Științe Istorice din România


Prof. univ. dr. Alexandru Barnea, președintele Societății de Științe Istorice din România, a decedat astăzi, 8 mai 2020, la vârsta de 76 de ani. În perioada 1996-2004, profesorul Alexandru Barnea a fost decanul Facultății de Istorie a Universității din București. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul pentru Merit în grad de ofițer acordat de Președinția României.

Istoricul Alexandru Barnea a fost membru fondator al Institutului Român de Istorie Recentă și șef al Catedrei de Istorie Antică și Arheologie din Facultatea de Istorie București. A fost cercetător al creștinismului timpuriu și timp de decenii director științific al cercetărilor arheologice de la Adamclisi – Tropaeum Traiani. Iubitorii de istorie din Gorj, membrii ai Societății de Științe Istorice, depâng dispariția marelui dascăl.

Alexandru Barnea s-a născut la 17 februarie 1944 la București și a obținut doctoratul în Istorie în 1983 la Universitatea București. A avut specializări în Marea Britanie (1973), Bulgaria (1977), Grecia (1978 şi 1979), Rusia (1981).

Din 1996 a fost decan al Facultății de Istorie din Universitatea București, reales în 2000. Din 1975 a fost responsabil coordonator al cercetărilor arheologice sistematice de la Tropaeum Traiani (Adamclisi, jud.Constanţa) şi Dinogetia (Garvăn, jud.Tulcea), din 1999 al celor de la Beroe (lângă Ostrov, jud.Tulcea). Misionar al Institutului Francez de Arheologie Orientală din Cairo, cu misiuni de lucru efectuate în 1995 şi 1998. Cu intermitenţe, din 1987, membru al Comisiei Naţionale de Arheologie, ales preşedinte al acesteia în 1999 şi vicepreşedinte din 2001. Ales primvicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România în 1999, reales în 2003 și ales președinte în 2019.; secretar general al Societăţii de Studii Clasice din România din 2003, membru a mai multe societăţi şi organizaţii ştiinţifice de specialitate din ţară şi din străinătate, ca Societatea de Studii Bizantine, Societatea “Teurnia” din Austria ş.a.

A primit mai multe premii de prestigiu: Premiul “Vasile Pârvan” al Academiei Române pe 1979 iar în 2000, Ordinul Naţional pentru merit în grad de ofiţer de la Preşedinţia României. Din 2000, membru al board-ului Institutului Român de Istorie Recentă din Bucureşti atunci înfiinţat; din 2003.

Istoricii gorjeni, în frunte cu Gheorghe Nichifor-președintele SSIR Gorj, regretă dispariția marelui profesor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.