Atitudine pozitivă a părinților față de învățământul online


Un studiu efectuat online în perioada 3-7 mai 2020 de către SuperTeach și Open-I Research a relevat atitudinea pozitivă a părinților privind educația online.

Potrivit Agerpres, Adina Nica, consultant strategie şi cercetare la Open-I Research, a menţionat că studiul “Vocea SuperTeach@Părinţi” a fost efectuat pe un eşantion de 3.847 de părinţi din ţară. În primul rând, aş menţiona atitudinea pozitivă a părinţilor cu privire la educaţia online, deci a fost presiune acum din partea lor şi ne aşteptăm să fie o presiune mare şi în momentul revenirii la şcoală. Aş puncta şi starea în care sunt părinţii. Ei au fost foarte îngrijoraţi de întreruperea educaţiei, mai ales că trebuie să avem în vedere că, atunci când s-a intrat în carantină, a fost o pauză mare de comunicare din partea profesorilor, iar din perspectiva copiilor ce e interesant este că pentru ei lipsa şcolii a însemnat lipsa vieţii sociale, a declarat Adina Nica.

Întrebaţi în ce parte a procesului de învăţământ cred că ar fi utilă introducerea instrumentelor online atunci când copiii vor reveni la şcoală, 71% dintre respondenţi au răspuns că acestea ar ajuta în mare măsură în situaţii excepţionale: ninsoare, epidemii, când se organizează secţii de vot, a afirmat Nica. Potrivit studiului, 23% sunt de părere că instrumentele online ar ajuta în procesul de predare în situaţii excepţionale într-o mică măsură. În ceea ce priveşte coordonarea lucrului în echipă pentru realizarea proiectelor, 53% dintre cei chestionaţi cred că instrumentele online ar ajuta într-o mare măsură, iar 34% – într-o mică măsură.

Referitor la coordonarea temelor, 49% dintre părinţi au opinat că ar ajuta într-o mare măsură, iar 40% – într-o mică măsură. Legat de procesul de predare, unde nu există profesori calificaţi pentru anumite specialităţi, 45% dintre respondenţi consideră că instrumentele online ar ajuta într-o mare măsură, iar 33% – într-o mică măsură.

Nica a declarat că părinţii au fost un segment “foarte afectat” de schimbările din starea de urgenţă. Nu a fost vorba numai de a schimba jobul, de a munci de acasă sau unii chiar şi-au pierdut jobul, ci dintr-o dată s-au trezit cu copiii acasă şi cu mult mai multe activităţi de făcut, de la gătit şi a petrece timpul cu copiii la ajutor în învăţare şi în adaptarea la tehnologie”, a spus Nica.

Aceasta a menţionat că temerea majoră a părinţilor chestionaţi este legată de sănătatea proprie, a copiilor şi părinţilor lor. Potrivit lui Nica, părinţii au fost îngrijoraţi cu privire la recuperarea materiei de către copii, mai ales în cazul claselor a VIII-a şi a XII-ea. Nica a informat că problema echilibrului între autoritate şi flexibilitate în ceea ce priveşte atitudinea faţă de copiii lor a fost prima menţionată în rândul dificultăţilor majore întâmpinate de respondenţi în această perioadă. “O altă grijă a fost de a-şi ajusta programul în funcţie de nevoile copilului, pentru că mulţi au trebuit să-şi continue programul de lucru chiar şi de acasă”, a afirmat Nica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.