SUCCES Prima tabletă educațională româneascăDin această săptămână, avem prima tabletă educaţională românească care a fost lansată marţi în cadrul unei conferinţe online. Tableta este realizată de cadre didactice, antreprenori din domeniul digital, reprezentanţi ai societăţii civile şi personalităţi publice – echipă coordonată de europarlamentarul Victor Negrescu. Greu de crezut că aceasta va intra în atenția autorităților care au anunțat achiziția a 250 000 de tablete pentru elevii fără acces la învățământul online.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Victor Negrescu, dispozitivul mobil conţine aplicaţii şi materiale educaţionale adaptate învăţământului digital, iar iniţiatorii proiectului îşi propun distribuirea gratuită, prin intermediul instituţiilor de învăţământ, a câtorva sute de tablete educaţionale către copii din zonele cele mai defavorizate, precum şi organizarea de cursuri şi formări specializate pentru elevi şi profesori, oferirea de ghiduri de utilizare şi dezvoltarea de iniţiative destinate creşterii calităţii procesului educaţional.

Am creat, împreună cu o echipă diversă de oameni care doresc să sprijine educaţia românească în această perioadă dificilă, o tabletă românească, integrând soluţii informatice existente, în aşa fel încât tableta să devină un instrument educaţional, uşor de folosit de către copii şi de către cadrele didactice”, a declarat Victor Negrescu.

Aflăm din comunicat, tableta oferă acces la aproximativ 100 de aplicaţii şi site-uri educaţionale, are un sistem de control la distanţă, conţine instrumente de control parental şi este supravegheată pentru a se asigura folosirea sa exclusivă în scopuri educaţionale de către elevi şi şcoli. Avem cifrele Ministerului Educaţiei, care subliniază că există 250.000 de copii fără acces la dispozitive conectate la internet. Avem însă şi un studiu IRES, care arată că aproximativ 900.000 de copii au posibilităţi limitate ori inexistente de a folosi astfel de dispozitive sau o conexiune permanentă. Este clar că în România există mari carenţe în ce priveşte accesul la educaţie, şi mai ales accesul la educaţie digitală. Iar educaţia, chiar şi sub formă online sau digitală, nu ar trebui să fie un privilegiu. Noi am decis să ne implicăm şi îndemnăm şi alţi actori sociali şi economici să se implice pentru a ajuta copiii din România să menţină contactul cu şcoala”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Negrescu a mai spus că în curând Comisia Europeană va lansa o strategie privind educaţia digitală, iar el a fost desemnat recent raportor al Parlamentului European privind construirea acestor politici.

Detalii despre elementele specifice tabletei, promotori şi susţinători, găsiți pe site-ul www.tabletaeducationala.ro.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.