
Un sondaj realizat de Consiliul Național al Elevilor arată că 34,5 dintre elevi spun că prețul abonamentului de călătorie a crescut în această perioadă în care școlile au fost închise – acesta variază între 30 și 200 de lei. 78,8% dintre participanții la sondaj spun că nu beneficiază de niciun fel de facilitate pentru transportul de persoane, județean și interjudețean, în această perioadă.
Sondajul arată că doar 5,5% beneficiază de reducerea de 50% pentru acest tip de transport, iar 11,4% dintre elevi beneficiază de gratuitate pentru transportul public.
Același sondaj arată că elevii caracterizează condițiile din mijloacele de transport ca fiind: „Neplăcute”; „Este înghesuială și zilnic stau în picioare”; „Acceptabile”; „Insalubre”; „Anormale având în vedere că autobuzul este mereu plin și oamenii se îngrămădesc”; „Îngrozitoare – nu există distanțare socială deloc în autobuz; uneori sunt nevoit să stau în picioare pe parcursul întregii călătorii (1-2 ore)”; „Sunt foarte bune, excepție fac cele de pe oraș unde distanța socială e zero”; „Nu prea bune, prețul biletului este foarte mare”; „Prea aglomerate si prea scumpe” etc.
Din cei 623 de elevi (elevi care locuiesc în localitatea unde sunt școlarizați și elevi care locuiesc în altă localitate decât cea în care sunt școlarizați și nu utilizează mijloacele de transport public județene pentru a ajunge la școală) care ar trebui să beneficieze de transport public local gratuit, 74,5% nu beneficiază de nici un fel de facilitate.
La sondajul online au participat 930 de elevi din România. Dintre aceștia 61,5% (572 de elevi) sunt elevi navetiști, iar 38,5% (358 de elevi) nu sunt elevi navetiști.
Consiliul Național al Elevilor solicită parlamentarilor din România să ia act de faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020 nu rezolvă problema elevilor navetiști, ci o potențează, prin prisma faptului că transportul județean continuă să funcționeze în regim comercial, transportatorii mărindu-și prețurile.
Consiliul Național al Elevilor spune că Hotărârea de Guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor și de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 42/2017, iar analiza conținutului proiectului a dus la constatarea următoarelor:
- Hotărârea de Guvern discriminează elevii care sunt școlarizați în altă localitate de domiciliu, dacă aceștia au în localitatea de domiciliu o unitate de învățământ preuniversitar;
- Nu este prevăzută niciun fel de sancțiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii. Atragem atenția Guvernului României asupra faptului că, atâta timp cât operatorii de transport funcționează în regim comercial, ei nu vor putea fi obligați să acorde facilități de transport pentru elevi, fiind vorba de o obligație de serviciu public specifică unui contract de serviciu public care în continuare nu există.