Primele universități din România au peste alte 800 în fața lor


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Universitatea din București sunt prezente în clasamentul internațional QS al universităților, clasament  care utilizează atât indicatori educaţionali, cât şi indicatori de cercetare și de internaționalizare.

Potrivit datelor publicate miercuri, 10 iunie 2020, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se află în intervalul 800-1000 al universităților incluse în clasamentul QS, alături de Universitatea din Bucureşti. În plus, în sistemul QS STAR UBB este distinsă cu 4 stele, fapt care corespunde statutului de universitate internațională de excelență.

Clasamentul anterior QS al universităților (QS World University Ranking 2019) includea patru instituții de învățământ superior din România, numărul lor reducându-se în 2020/2021 la două.

„Prezența și poziționarea universităților românești în rankingurile internaționale depind de eforturile și realizările proprii, însă sunt condiționate major în mod categoric și de politicile naționale în domeniu, iar aici mă refer mai ales la susținerea adecvată a finanțării și la existența unei legislații competitive care să ne permită să ne dezvoltăm în ritmul universităților internaționale. UBB și-a asumat ca obiectiv strategic statutul de universitate de tip world-class, iar eforturile noastre sunt direcționate puternic spre atingerea acestui obiectiv, însă toate aceste eforturi pot fi amplificate sau distruse de politicile naționale în domeniul educației și cercetării. Până acum nu prea ne-au ajutat, dimpotrivă, dar să vedem de acum încolo”, afirmă rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. Univ. dr. Daniel David.

Pe primele locuri ale clasamentului internaţional QS al universităților se află universități de prestigiu din SUA: Massachusetts Imstitute of Technology, Universitatea Stanford și Universitatea Harvard.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.