ȘOC Eliminarea elevilor de la EN și Bacalaureat este discriminatorie


Eliminarea din Evaluarea Națională și Bacalaureat a copiilor cu temperatură peste 37,3 °C este discriminatorie, a decis Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, la solicitarea Avocatului Poporului. Renate Weber a declarat presei că “ni s-ar fi părut normal să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume, în care să dea acest examen. Dar credem că e o chestiune mult prea dură să îi excluzi și prea simplist gândit. Temperatura aceea poți să o ai pentru că ai emoții, pentru că e prea cald afară. Încă mai este timp”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis astăzi, 10 iunie 2020, că scoaterea din examen a copiilor cu temperatură peste 37,3 °C este discriminatorie. Decizia este un punct de vedere formulat la solicitarea Avocatului Poporului. Eliminarea este discriminatorie pentru că elevii urmează să dea examen într-o altă sesiune, cu alte subiecte, după ce sunt supuși unui stres suplimentar, în condițiile în care la examen pot participa elevi cu temperatura mai mică dar care să aibă noul coronavirus și să fie asimptomatici sau cei care sunt eliminați să fi avut peste 37,3 din multe motive, altele decât că ar fi infectați, iar decizia de eliminare din prima sesiune nu este făcută pe baza unui certificat medical, au decis juriștii.

Metoda adecvată indicată de aceștia este includerea elevilor cu temperatură peste această limită într-o sală separată.

Renate Weber a declarat că, “în opinia noastră, consecințele unei asemenea măsuri pot să fie dintre cele mai nedorite și chiar discriminatorii pentru unii dintre copii”.

“E foarte simplu să spui că poți veni peste 2 săptămâni. În realitate, copiilor acestora li se ia o șansă. Nu e lipsit de importanță în ce condiții se susțin examenele, mai ales că această temperatură nu atestă sub nicio formă că persoana respectivă ar fi infectată. Ni s-ar fi părut normal să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume, în care să dea acest examen. Dar credem că e o chestiune mult prea dură să îi excluzi și prea simplist gândit. Temperatura aceea poți să o ai pentru că ai emoții, pentru că e prea cald afară. Încă mai este timp”, a afirmat Avocatul Poporului.

În ceea ce-i privește pe profesorii care ar trebui să-i asiste pe copii, în aceste săli speciale, Weber a declarat că “Ministerul Educației trebuia să găsească o soluție la acest lucru. Poți să echipezi profesorul cu tot ceea ce este necesar ca să fii sigur că nu e nicio problemă, există camere de supraveghere, deci dacă vrei o soluție se găsește și la acest aspect”.

Întrebată dacă recomandarea Avocatului Poporului poate fi pusă în aplicare, prin organizarea de săli speciale pentru copiii cu temperatură peste 37.3, având în vedere că peste 5 zile încep examenele de Evaluare Națională, Renate Weber a declarat, pentru Edupedu.ro: “De ce nu ar putea avea? E strict o chestiune de organizare și ea se poate face. Mă aștept ca oamenii din Ministerul Educației să încerce să se pună în situația acelor copii care ar fi excluși și să găsească o soluție pentru ei”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.