Mesajele autorităților pregătesc populația pentru școala online din toamnă


Autoritățile școlare împreună cu organizațiile părinților, elevilor și sindicatele se tot reunesc de câteva săptămâni ca să stabilească cum va ]ncepe noul an școlar. Se pare că toată lumea este resemnată cu învățământul online dar cu toate acestea lipsesc marile decizii de genul achiziționarea de aparatură electronică și conexiune la internet pentru toți elevii și cadrele didactice. Programele de formare ale cadrelor didactice sunt prezente doar în declarațiile politicienilor, până și faimosul proiect CRED al MEC are întârzieri la unele discipline, nici măcar formarea formatorilor nu este gata.

Președintele Klaus Iohannis ne spune despre capacitatea şcolilor de a oferi o experienţă educaţională cu ajutorul mijloacelor online de comunicare este o condiţie esenţială în viitor.

“Pe viitor, în ciuda obstacolelor puse de virusul SARS-CoV-2, menţinerea legăturii dintre elevi şi şcoală rămâne esenţială. Această perioadă a vacanţei de vară reprezintă o bună ocazie pentru a ne pregăti în perspectiva următorului an şcolar şi universitar. Capacitatea şcolilor de a oferi o experienţă educaţională cât mai completă cu ajutorul mijloacelor online de comunicare va fi o condiţie esenţială în viitor, chiar dacă reprezintă o ruptură faţă de tradiţiile şcolii româneşti. Doar prin asigurarea unei continuităţi funcţionale a actului educaţional putem împiedica propagarea pe termen lung a efectelor negative ale actualei pandemii. Nu trebuie să decontăm efectele acestei crize în 2030 sau 2040, ci să ne aşezăm, ca societate, pe drumul spre o relansare economică, socială şi civică amplă şi rapidă”, spune şeful statului, într-un mesaj transmis, vineri, cu prilejul Galei “Teleşcoala”, mesaj prezentat de consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Preşedintele Iohannis se arată convins că îndrumarea unor cadre didactice dedicate, precum a celor care au contribuit la programul “Teleşcoala” şi la organizarea de activităţi educaţionale online, poate fi un punct de plecare pentru o reformare pe termen lung a învăţământului românesc. “Una în care modalităţile de comunicare dintre elevi şi cadre didactice sunt mai flexibile şi permit completarea armonioasă a educaţiei din clasă cu module online”, adaugă el.

Iohannis  arată, în mesaj, că anul şcolar care s-a încheiat a reprezentat pentru cei mai mulţi o “provocare neaşteptată, dificilă şi impredictibilă”.

“Începând cu luna martie, procesul educaţional din şcolile româneşti, aşa cum îl ştiam, s-a oprit sub imperiul nevoii de a asigura siguranţa elevilor, profesorilor şi familiilor acestora în contextul epidemiei de COVID-19. Educaţia s-a mutat astfel, treptat, în mediul online şi nu a fost deloc uşor să ne adaptăm noii paradigme. Pentru elevi, această perioadă a fost una complexă, trăind experienţe diferite, în funcţie de posibilităţile tehnice, de implicarea şi flexibilitatea cadrelor didactice, de susţinerea şi resursele părinţilor. În cazul elevilor din anii terminali, cei aflaţi în pragul examenelor naţionale, era nevoie de soluţii rapide, eficiente, care să asigure un acces cât mai facil la educaţie. Parcurgerea materiei, recapitularea conţinuturilor de examen şi menţinerea unui ritm de învăţare s-au realizat prin metode diverse”, menţionează Iohannis.

La capitolul să vorbim niște discuții, premierul Ludovic Orban a declarat  că noul an şcolar trebuie pregătit “cu mare migală”, iar autorităţile din domeniu trebuie să ia în calcul orice situaţie, pentru ca toţi copiii să aibă acces la educaţie.

“Nu ştim care va fi evoluţia epidemiei, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie, atât din punct de vedere al infrastructurii, al logisticii, noi trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educaţie, noi trebuie să ne asigurăm că profesorii, învăţătorii, au posibilitatea de a transmite informaţii în orice fel de condiţii. Trebuie să pregătim cu mare migală şi atenţie începutul anului şcolar şi să fiţi pregătiţi pentru orice situaţie. Am încredere în dumneavoastră, am încredere în capacitatea dascălilor români de a se adapta la orice situaţie şi de a rămâne aproape de copiii lor, chiar dacă nu toţi vor fi în clase, chiar dacă de multe ori legătura va fi prin fibră optică şi prin intermediul ecranului de calculator”, a spus Orban la Gala Teleşcoala, organizată în grădina Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

El a adăugat că examenele din acest an au fost organizate în condiţii exemplare.

“Vreau să transmit mulţumirile mele şi aprecierea mea pentru toate cadrele didactice care au fost implicate în organizarea examenelor de Evaluare şi de Bacalaureat. În ciuda unei campanii agresive, în ciuda unei neîncrederi care a fost cultivată în mod sistematic privitor la aceste examene, în ciuda campaniilor care s-au derulat ca aceste examene să nu se desfăşoare, în ciuda instigării părinţilor de a nu îşi lăsa copiii să vină la examenele de evaluare, examenele de evaluare au fost organizate în condiţii exemplare”, a menţionat el. 

Cu alte cuvinte, autoritățile nu par să aibă la acest moment soluții practice pentru toamnă, în locul investițiilor masive în mijloace digitale așteptăm să treacă pandemia ca să dispară nevoia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.