Tăierea salariilor din învățământ nu are legătură cu pandemia


Deși profesorii au aflat doar acum că salariile nu vor crește potrivit legilor în vigoare, decizia era luată încă din momentul când s-a aprobat bugetul. ”E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”, a declarat Ludovic Orban jignind practic personalul din învățământ.

Guvernanții ar trebui să explice de ce au mințit atâta timp cadrele didactice, salariile nu ar fi crescut nici dacă nu era pandemie. Guvernul propune amânarea creșterilor salariale pentru profesori cu un an, până după alegerile locale și generale și până după cel mai dificil an școlar pe care Educația din România l-a avut până la acest moment.

Ministerul de Finanțe explică faptul că ar fi fost nevoie de încă 11 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB pentru realizarea creșterii salariale prevăzute de Legea

De la Titlul “Cheltuieli de personal” a fost tăiată (redistribuită) doar suma de 522,9 milioane lei. Prin urmare, deși au promis în repetate rânduri că banii sunt în buget, sumele necesare pentru acoperirea creșterilor salariale legale de la 1 septembrie 2020 pentru cadrele didactice nu erau în buget. Lipseau circa 10,5 miliarde de lei.

Controversatul ministru al Finanțelor Publice, Florin Câțu, ar trebui să demisioneze după minciuna spusă profesorilor în urmă cu 7 lluni. Ministrul Finanțelor a anunțat public pe 18 decembrie că “salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public”.

Ministrul Educației, Monica Anisie a declarat pe 18 februarie 2020: “Da, o spun clar acum, deşi am mai spus-o, salariile profesorilor vor creşte la 1 septembrie. Au crescut deja la 1 ianuarie, conform legii, şi avem prinşi banii în legea bugetului de stat pentru creşterea salariilor şi de la 1 septembrie“.

În anul școlar 2018-2019, în sistemul de învățământ preuniversitar din totalul de 215.833 de norme didactice de predare, 16.437 de norme erau ocupate de personal didactic titular în regim de plata cu ora, iar 4.533 de norme didactice erau ocupate de personal didactic fără studii corespunzătoare postului, potrivit datelor oficiale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.