
Atât activităţile individuale, cât şi activităţile colective cu participarea unui auditoriu numeros trebuie să fie axate pe interesele şi necesităţile concrete ale utilizatorilor din aria de servire. La organizarea activităţilor, bibliotecarul va avea grijă ca discuţiile despre o carte, film, expoziţie etc. să fie pe înţelegerea şi interesul atât a persoanelor care cunosc lucrarea, cât şi a celora care sunt la primul lor contact cu autorul sau lucrarea în cauză.
Una şi aceeaşi carte poate servi ca obiect de discuţie individuală cu un cititor, dar poate fi şi subiect de discuţie pentru un auditoriu numeros. În cazul unui număr mare de participanţi vor fi accentuate momentele care pot fi de interes pentru majoritatea persoanelor prezente la activitate. Manifestările pentru un auditoriu numeros necesită o perioadă de pregătire mai îndelungată, de regulă, cu implicarea mai multor parteneri.
Bibliotecile pot contribui la cunoaşterea reciprocă şi, în special, la cunoaşterea intereselor de lectură ale membrilor comunităţii, organizând expunerea cărţilor din colecţiile personale şi concursuri de felul: „Cea mai valoroasă colecţie de literatură artistică”, „Cea mai valoroasă colecţie tematică” (cărţi despre flori, cărţi de bucătărie, cărţi cu tematică istorică, etc); „Cea mai bună colecţie a semnelor de carte”, „Colecţie de monede”, „Colecţie de timbre” „Colecţie de ilustrate”, „Colecţie de hărţi”, concursul „Cel mai frumos eseu despre carte”, etc. Eseurile pot fi expuse pe site şi fanii/internauții pot participa la alegerea câştigătorului.
Foarte cognitiv poate fi „Concursul semnelor de carte”. Semnele pot fi expuse şi on-line. Cel mai bun semn de carte, menţionat de juriu poate fi tirajat şi difuzat la ediţia viitoare a festivalului.
„Cluburile bibliofililor” sau cluburile „Învaţă de la un expert” în mare vogă altădată, care adunau persoanele pasionate de carte şi lectură în jurul discuţiilor despre lecturile recente şi despre cărţile favorite pot reveni în forţă şi pot include acum şi lectura publicaţiilor în format electronic.
Discuţiile despre cărţi suscită interesul cititorilor asupra unor cărţi anume, dezvoltă abilităţile de gândire critică şi gustul estetic. O condiţie decisivă în asigurarea unei discuţii utile şi a unui schimb valoros de opinii este alegerea corectă a cărţii. Dacă majoritatea cititorilor consideră din start cartea bună sau rea, atunci discuţia este inutilă, dacă părerile sunt divizate sau cartea a fost trecută cu vederea, atunci discuţiile sunt total justificate. La elaborarea planului discuţiei se va avea în vedere faptul că rolul principal în discuţii trebuie sa-l aibă cititorii şi nu moderatorul. Moderatorul doar dă tonul discuţiei şi intervine în momentele mai dificile. Oamenii sunt foarte deschişi atunci când trebuie să vorbească despre autorii preferaţi, despre cărţile care au însemnat ceva pentru ei, despre cartea pe care ar alege-o, dacă ar fi pus în faţa unei singure opţiuni.
O formă foarte eficientă de stimulare a procesului de cunoaştere reprezintă sesiunile de întrebări şi răspunsuri. Specialiştii tratează întrebarea ca verigă importantă a procesului de cunoaştere. Orice întrebare dă naştere altor întrebări, iar pentru a răspunde utilizatorul trebuie să consulte diverse resurse.
Popularizarea fondului de carte prin donaţie intrate în gestiunea Bibliotecii CCD Gorj , în perioada 27-30 iulie 2020 , regăsindu-se şi-n ,,Registrul de Mişcare a Fondului de carte ’’ (R.M.F) sunt următoarele:
- Învățaturi creștinești-editura BUNAVESTIRE
- Lois Duncan-Misterul de la Blackwood
- Fabien Dumont & Claude Raucy-De l’autre cote
- Poezii ortodoxe pentru copii-editura Sfântul Alexandru
- Leon Magdan-Povestiri cu sfinți pentru copii cuminți
- Eric Callens-Les Betises de Chambrai
- Acatistul și paraclisul icoanei facatoare de minuni-editura Evanghelismon
- Teoreme si probleme de analiză matematică-editura EDP București
- Olimpiadele și concursurile de matematică IV-VIII-editura Bîrchi
- Aflarea moaștelor cuviosului Irodion de la Lainici-editura Lumea Credinței
- Letopisețul țării Molodovei-editura Hyperion
- Retif de la Bretonne
- 100 de povețe ortodoxe-editura Bunavestire
- Acatistul Maicii Domnului- editura Bunavestire
- Carte de rugăciuni și sfaturi pentru copii- editura Bunavestire
- Tobias Smollett-Aventurile lui Peregrine Pickle vol. 1
- Tobias Smollett-Aventurile lui Peregrine Pickle vol. 2
- Ion Elena-Adio, frumoaselor zăpezi!
- I. Peltz-Calea Văcărești
- Radu Ciobanu-Roata lumii
Alina Firan,
Bibliotecar CCD Gorj