
Și în acest an, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu-Jiu, au fost sărbătorite zilele Erasmus Days, însă dat fiind contextul actual, cauzat de restricții, activitățile au fost organizate online. Au fost popularizate activitățile celor două proiecte Erasmus+, aflate în al doilea an de implementare, Proiectul “TOGETHER FOR BETTER”, Acțiunea-Cheie 2-parteneriat strategic cu rezultate intelectuale pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar și Proiectul ’’CATCH THE DATE’’, KA2 – cooperare pentru inovare și schimbul de bune practici în domeniul școlar. Toți participanții au vizionat filmul mobilității din Macedonia, ce s-a desfășurat în perioada 3-7 februarie 2020, în cadrul căreia s-au întâlnit 30 de elevi si 10 profesori. Printre activitățile desfășurate s-a amintit realizarea videoclipului „Țara mea, orașul meu”, realizat în tehnica Pecha Kucha, elevii având astfel ocazia să-și aprecieze propria muncă și să obțină mai multe informații semnificative despre țara și orașul fiecărei instituții participante, organizarea unui atelier Montessori numit „Frumoasa mea țară”, ateliere de artă, precum și activități Outdoor.
Au fost prezentate o parte dintre rezultatele intelectuale ale proiectului, realizate până în prezent, un Suport de curs despre ,,Educație Incluzivă – Metode pentru profesori”. Promovarea incluziunii și predarea din perspectivă incluzivă necesită o viziune largă și competențe specifice pe care trebuie să le posede toate cadrele didactice.
Un alt produs prezentat a fost un Ebook, un mod creativ de a învăța, combinând abilitățile TIC, elevii reușind să își folosească imaginația, să accepte diferențele dintre ei, să colaboreze dezvoltând abilități interculturale, sociale și de comunicare.
În lucru se află o platformă online, prin intermediul căreia se dorește promovarea unor metode noi de învățare: învățare colaborativă, stimularea gândirii critice, a creativității, dezvoltarea abilităților artistice, kinestezice etc, prin intermediul TIC.
Totodată au fost prezentate noile proiecte Erasmus+, ce vor fi implementate din acest an, în cadrul cărora Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Jiu este partener.
Proiectul Erasmus+ intitulat „INCLUDE ME IN” abordează o problemă importantă în prezent în Europa multiculturală, și anume promovarea educației incluzive și se adresează elevilor cu dizabilități între 9 și 14 ani, cadrelor didactice, școlilor partenere și indirect părinților și comunității locale. Proiectul își propune sensibilizarea elevilor cu privire la diferențele și asemănările dintre diferite culturi și stiluri de viață, precum și încurajarea muncii în echipă, a abilităților de comunicare și interacțiunea socială a elevilor cu colegii lor europeni din Macedonia, Italia și Turcia.
Proiectul Erasmus+ “WE ARE PROUD OF BEING EUROPEAN CITIZEN” implică parteneri din 5 țări: Letonia (țară coordonatoare), România, Turcia, Portugalia și Italia, având ca obiectiv principal îmbunătățirea înțelegerii diversității culturii și limbilor europene, pentru a-i ajuta pe elevii cu dizabilități, cu vârste între 12-15 ani, să dobândească competențele sociale, civice și interculturale necesare pentru dezvoltarea lor personală.
Proiectul Erasmus+ “SPORTS IS A GAME, NO FIGHT LET’S PLAY” are ca obiectiv principal dezvoltarea unei strategii comune pentru prevenirea violenței în rândul elevilor, precum și crearea unui context internațional semnificativ pentru învățarea de la egal la egal, Lituania fiind țara coordonatoare, iar România parteneră, alături de Italia, Turcia și Grecia.
În cadrul aceluiași eveniment au fost prezentate de către Asociația “Colour Your Dreams” două proiecte europene, Proiectul Erasmus+ ”Comm(you)nity organizing”, derulat în perioada august 2019 – septembrie 2020, care și-a propus îmbunătățirea capacității ONG-urilor partenere de a putea crește participarea tinerilor defavorizați prin metode și instrumente de organizare comunitară și Proiectul ”ArtClusion”, în cadrul Corpului European de Solidaritate, scopul acestui proiect fiind sprijinirea incluziunii sociale a tinerilor cu dizabilități intelectuale prin experiențe multiculturale și terapii bazate pe artă. Astfel, 10 voluntari din diferite țări vor desfășura un stagiu de voluntariat, timp de un 1 an, la C.S.E.I. Târgu Jiu.