Noaptea Europeană a Muzeelor marcată la Tg-Jiu


Noaptea Europeană a Muzeelor va fi marcată anul acesta și de Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”. În programul anunțat de organizatori sunt incluse expoziții, proiecții de scurt-metraje, ateliere de creație și reprezentații de teatru.

Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” va marca evenimentul internațional ”Noaptea Europeană a Muzeelor” pe data de 12 iunie 2021, când vor avea loc o serie de evenimente cultural-educaționale la secțiile de Istorie-Arheologie din strada Geneva, nr. 8 și Artă, strada Traian, nr. 1. La Târgu Jiu, ”Noaptea Muzeelor” va avea loc între orele 15.00 – 00.00, iar intrarea este liberă. ”La Secția de Istorie și Arheologie vor fi rulate, pe monitoarele amplasate în holul instituției, trei expoziții digitale oferite de Ambasada Republicii Populare Chineze la București (”Eradicarea sărăciei în China prin intermediul turismului”, ”Vechiul drum al mătăsii – Regatul Kucha”, ”Cele mai frumoase peisaje din China”). Cele trei expoziții digitale vor putea fi vizualizate și pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Gorj. De asemenea, pe lângă expoziția de bază, vizitatorii pot admira și expozițiile temporare: de pictură, ”Retrospectivă Șase Șase” a pictorului Florin Hutium și cea dedicată Bicentenarului Tudor Vladimirescu. La Muzeul de Artă din Parcul Central, ”Noaptea Muzeelor” se va desfășura atât în curte, în aer liber, cât și în sălile de expoziție. În curte vor fi amenajate un loc pentru proiecții de scurt-metraje și proiecte de artă vizuală, un atelier de creație pentru copii, precum și un spațiu dedicat unor reprezentații de teatru susținute de elevii Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu. În sălile de expoziție, ghidajul va fi completat de prezența unor elevi ai liceului partener”, anunță reprezentanții MJ Gorj.
Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, ”Noaptea Muzeelor” este un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a XVII-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Teoretic, evenimentul este sărbătorit anul acesta în toată Europa în data de 3 iulie. Din cauza pandemiei de Covid-19, unele țări au stabilit date diferite de organizare pentru ”Noaptea Muzeelor”, care țin cont de situația sanitară din fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Astfel, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021. ”Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu” participă, și în acest an, la Noaptea Muzeelor. Deși, din cauza pandemiei, evenimentul a fost reprogramat anul acesta pentru 12 iunie (nu în preajma datei de 18 mai, cum se organiza de obicei) și încă există restricții în privința organizării, cred că oamenii au nevoie, mai mult ca oricând, de evenimente culturale. În curând definitivăm programul și vom reveni cu detalii, respectând toate măsurile impuse de contextul pandemic”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, pentru presa locală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.