Școala cu mască și reguli sanitare


După depășirea ratei de infectare de 6/1000, cursurile se mută în online pentru toți elevii, cu excepția celor din învățământul special. Vor mai rămâne deschise creșele și grădinițele. Ca și în anul școlar 2020-2021, scenariile de funcționare se vor actualiza săptămânal. Măștile rămân obligatorii în spațiile închise. Așa spun prevederile din Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, prezentate, miercuri, de cei doi miniștri de resort.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au prezentat scenariile după care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022. Până la atingerea ratei de infectare de 6/1000 de locuitori cursurile se vor desfășura cu participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. După atingerea ratei de infectare de 6/1000, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității, vor fi prezenți în unitățile de învățământ antepreșcolarii, preşcolarii și elevii din învățământul special, iar ceilalți elevi vor face cursuri online. În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale activitatea didactică pentru preșcolari și elevi se desfăşoară exclusiv online, cu excepția activităților de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale din învățământul special și special integrat, care se desfășoară cu prezența fizică în unitatea de învățământ. Activitățile de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sunt permise indiferent de scenariul în care se află localitatea sau unitatea de învățământ, inclusiv în carantină. Este permisă organizarea simulărilor examenelor naţionale, evaluărilor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali, cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care nu este declarată starea de carantină la nivelul localităţii, sub condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distanţare corectă, igienizarea mâinilor şi purtarea obligatorie a măştii. Este permisă organizarea orelor remediale, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ, dacă la nivelul localităţii nu este o incidență a ratei de infectare mai mare de 6/1000
Atât cadrele didactice, cât și elevii vor trebui să poarte măști în interior, însă sunt acceptate și cele de tip textil. „Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate. Să fie adaptate feței și să fie să acopere corect nasul și bărbia. Am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care sunt folosită uneori pe tip de mască”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Măștile vor fi obligatorii și pe parcursul festivităților de deschidere a anului școlar, care pot fi organizate doar în exterior, fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore. Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.