Instrucțiuni privind testarea elevilor. Formularul care va fi primit de părinți


Au fost date publicității noile instrucțiuni  privind testarea  elevilor și formularul de consimțământ al părinților,  aprobate de ministrul Sănătății   și transmise către Monitorul Oficial. Din câte se pare, acestea se vor aplica începând cu data de 2 decembrie 2021.

Ministrul Sănătății interimar a emis următorul document: 

INSTRUCȚIUNE

Art. 1. (1) Prezenta instrucțiune are ca scop asigurarea unui cadru unitar de realizare a activității de testare a preșcolarilor/elevilor prin teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, la nivelul tuturor unităților de învățământ. 

  (2) Procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ este prevăzută în Anexa 1, care face parte integrantă din prezenta instrucțiune. 

          (3) Modelul Formularului de exprimare a consimțământului părintelui sau al reprezentantului legal al  preșcolarului/elevului, în vederea realizării testării prin teste rapide antigen non-invazive din probă de salivă este prevăzut Anexa 2, care face parte integrantă din prezenta instrucțiune. 

Art. 2. Prezenta instrucțiune se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Anexa 1

Procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ 

Metodologie de lucru la nivelul unităților de învățământ 

În scopul identificării rapide a eventualelor cazuri de infecție cu virusul SARS – COV-2, se efectuează testarea periodică, utilizând teste rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă.

 • Măsuri generale

Testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează după cum urmează:

 1. în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;
 2. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali;
 3. Persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.
 •  Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:
 1. Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;
 1. Se păstrează testele intre +2 – +30 °C;
 2. Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasa din folia protectoare de aluminiu;
 3. Se prelucrează mostra de saliva imediat după recoltare;
 4. Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.
 5. Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor. 
 1.   Pentru testarea propriu-zisă: 
 1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folositi-l cât de curând posibil 
 2. Se așează dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată 
 3. Se scoate un tub de extractie si o sticluta de solutie. Scoateti capacul si adaugati solutia in tubul de extractie 
 4. se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei 
 5. se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extractie 
 6. se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical 
 7. se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția 
 8. se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta) 
 9. Se citește rezultatul după 10-15 minute 
 10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare :

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare. 

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T). 

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare. 

 1. Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București au următoarele responsabilități:
 1. asigură sprijin metodologic, inspectoratelor școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, privind testarea  cu teste rapide antigen din salivă în unitățile  de învățământ, precum și pentru managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non- invaziv efectuat din proba de salivă.
 2. coordonează instruirea cadrelor medicale sau a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, de interpretare a rezultatelor acestora, precum și de colectare a testelor utilizate. 

Anexa 2 

Formular de exprimare a consimțământului

Subsemnatul/(a) ,………………………………………………………………………………

CNP ……………………………….adresa……………………………………………………………

în calitate de părinte/reprezentant legal al/a ………………………………………………,

din clasa                              , Unitatea de invățământ…………………………………………………                                                 din localitatea …………………………………………………………………………………….

Îmi exprim consimțământul pentru testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a minorului în cadrul unității de învățământ, 

doar în prezența părintelui/tutorelui legal, la domiciliu 

  în absența părintelui/tutorelui legal, sub  îndrumarea personalului medical/persoanelor desemnate de unitatea învățământ. 

Declar prin prezenta că sunt de acord cu utilizarea şi prelucrarea datelor mele cu caracter personal de către unitatea de învățământ, inclusiv pentru transmiterea datelor la Direcția de Sănătate Publică/Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, rezultate din prezentul consimțământ depus la unitatea de învățământ……………………………………

Data: 

Semnătura:

IMPORTANT:

– formularul se va completa cu majuscule

– persoana care completează datele în prezentul formular își asumă introducerea corectă a datelor.

– procedura de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă constă în  prelevarea unei probe de salivă, ce poate fi colectată cu ușurință, fără durere și fără a fi nevoie de un exudat nazal/faringian.

– prelevarea probei de salivă elimină durerea și disconfortul pacienților față de testarea clasică nazofaringiană, fiind o metoda non-invazivă. Acest test permite depistarea virusului SARS CoV-2 din saliva de la nivelul cavității bucale.

– rezultatul testării este disponibil în 10-15 minute. Recoltarea se poate realiza de către personal medical sau persoane desemnate, precum și de către părinți/reprezentanți legali 

– acest model de consimțământ va fi semnat de părinte/reprezentant legal în situația în care acesta își manifestă opțiunea de testare a minorului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.