Activități de învățare pe meleaguri franceze pentru elevii din Bălești


Activitatea de învățare intitulată « Jardins et Saveurs d’ici et d’ailleurs – à la découverte du Paris multiculturel »- a proiectului Erasmus+ 2019-1-PT01-KA29-061307_4 „Identidade europeia à volta dos sabores e aromas” a avut loc în perioada 6 – 12 aprilie 2022, în Paris, Franța, fiind organizată de Collège ”Roland Dorgeles”.

Prin activitățile propuse, elevii au descoperit un cartier urban din Paris, au aflat mai multe despre aromele asociate cu Parisul și au înțeles rolul diferitelor elemente în construcția unei culturi comune.

   Elevii și profesorii au făcut schimb de experiență, au încurajat creativitatea și au promovat autonomia în rezolvarea sarcinilor, precum și sentimentul de apartenență la o cultură globală. De asemenea, și-au însușit valori ale toleranței și integrării în echipe multiculturale.

Activitățile desfășurate în cadrul mobilității au fost: descoperirea districtului 18 din Montmartre, vizitând grădinile tipice – Jardin Sauvage ”Saint Vincent”; inițiative pentru agricultură urbană: podgorii istorice din Montmartre și vizita unei grădini comune; vizita Muzeului-Atelier de parfumuri Fragonard; Grădina ”George Brassens”, districtul 15, cu vizită ghidată a stupilor urbani; Vizitarea Palatul de la Versailles și grădina regală pentru a descoperi caracteristicile grădinilor franțuzești și bogăția plantelor legumicole.

Activitățile de la școală au fost foarte apreciate atât de elevi cât și de profesori. Printre acestea amintim activitatea ”Mâini verzi” unde elevii din proiect au plantat semințe de plante și au realizat o grădină comună în cadrul școlii. Această grădină va face parte dintr-un jurnal de bord comun a carei evoluție va fi urmărită împreună cu partenerii. ”Ma Madeleine de Proust” a fost o altă activitate în cadrul căreia, la fel ca Marcel Proust, elevii și-au împărtășit sentimentele despre o aromă pe care o apreciază. Elevii au primit un jurnal de bord unde aveau posibilitatea să își scrie impresiile, au găsit jocuri didactice legate de tema mobilității, dar și informații despre fiecare activitate în parte.

   Programul cultural a fost alcătuit din: recepție organizată de profesorii și elevii școlii, turul districtului 18 cu vizitarea Bazilicii ”Sacré Cœur”, tur ghidat al Castelul Versailles, unde au fost vizitate atât grădinile cât și fântânile muzicale. Având ca temă ”Arome și parfumuri prin artă” a fost vizitat Muzeul Luvru. În Orașului Științei și al Industriei elevii au participat la o expoziție banchet și au intrat în contact cu gastronomia franțuzească prin joc și bună dispoziție. O altă activitate din program a fost plimbarea pe Sena.

  Produse concrete: album foto digital cu subtitrare, jurnal de bord, grădina comună din cadrul școlii, parfumuri și degustare de miere, jocurilor didactice, împărtășirea experiențelor pline de gust prin fotografii/ comentarii pe site-ul creat în acest scop în proiect.

Atelierele completează cunoștințele dobândite în științele naturii (construcția ierbarului), în chimia fizică (organizarea și transformarea materiei), în geografie (practici de restaurare durabilă), în franceză (comunicare), în educație morală și civică (respect pentru alții, toleranța, descoperirea diferitelor culturi unite într-una – europeană).

S-a pus accentul pe dezvoltarea comunicării în limbi străine, procesele științifice și activitățile multisenzoriale, promovarea comportamentului eco-responsabil, creșterea gradului de conștientizare a elevilor despre bogăția diversității culturale și deschiderea acestora către alte culturi ale UE.

  Produsele finale ale activității sunt: ​​tutorial video, prezentări ppt cu rețetele preferate ale elevilor, jurnalul de bord, grădina realizată de elevi în cadrul școlii, videoclipuri, fotografii ale activităților, pliante, reviste, hărți etc.

Prof. Cornel Șomîcu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.