Proiectul Comenius continuă la Colegiul Tehnic Nr 2


 

Grup Comenius SpaniaÎn perioada 30.09.2013-4.10.2013, Colegiul Tehnic Nr. 2 din Tg-Jiu a susținut  a treia mobilitate din cadrul  Proiectului multilateral  Comenius,  THE EUROPEAN TEENAGERS BETWEEN CULINARY TRADITIOAN AND FAST FOOD, derulată în Barcelona-Spania. Ceremonia de deschidere a fost asigurată de echipa managerială și de echipa de proiect a liceului IES JOAN MIRO din Barcelona care ne-au pus la dispoziție toate materialele necesare.

Programul de lucru al mobilității din Barcelona a constat în : workshop-uri, în timpul cărora au fost analizate și  stabilite sarcinile pentru următoarea vizită,  prezentări ale materialelor realizate până în luna septembrie de către elevii din proiect,  vizite de studiu, o incursiune în tradiția culinară spaniolă prin degustări de produse tradiționale, excursii culturale.

Din punct de vedere gastronomic, bucătăria spaniolă se remarcă prin mâncăruri consistente şi picante. Radacinile ei sunt mediteraneene iar peștele si fructele de mare sunt ingrediente de bază.În acest sens, trebuie amintită paella, specialitate care se prepară din orez, ardei gras ros, mazăre și creveți,  asezonată cu sofran).Tortilla este o altă mâncare specifică (cartofi, ou şi ceapă prăjite în tigaie sub formă de omletă). Simplitatea mâncărurilor spaniole se datorează mirodeniilor precum şofranul, cu gustul său rafinat.Ca deserturi, sunt preferate crema din oua si lapte, tartele cu fructe, budinca de orez, torrijas (paine prajita frantuzeasca), turron (un desert de Craciun cu migdale si miere) si bineinteles churros. Istoria bogată a Spaniei, si influențele culturale au dus la nașterea unei bucătări unice cu  mii de rețete și arome.

În ceea ce privește periplul cultural, acesta a inclus vizitarea unor obiective  legate în special  de activitățile proiectului: fabrica de ciocolată Simon Coll S.A., fabrica de vinuri si podgoria Codorniu, piața Mercat La Boqueria de pe   Rambla, o piață  foarte frumoasă, colorată și plină de bunătăți locale, școala de catering Centre de Formacio                 d’Hostaleria.

Sagrada Familia – o operă arhitecturală de excepție ce impresionează pe oricine,  se înalță grandioasă în mijlocul celorlalte clădiri din Barcelona, Parcul Guell – proiectat tot de arhitectul Antoni Gaudi,  un superb loc pentru plimbare și relaxare cu multe elemente arhitecturale deosebite, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1984, La Pedrera ’’cariera de piatra’’ sau Casa Mila,  una dintre importantele opere arhitectonice ale lui Antoni Gaudi, au fost  câteva din obiectivele culturale propuse.

De asemenea, in data de 10.10.2013 la sediul Colegiului Tehnic Nr. 2 a avut loc seminarul de diseminare în cadrul căruia au fost  prezentate toate activităţile derulate pe parcursul primului an de  proiect Comenius. Elevii prezenți au împărtășit din experiența lor europeană, dovedind încă o dată că antrenarea în activităţi de anvergură internaţională a dus la înţelegerea existenţei şi valorizarea pluriculturii, oferindu-le astfel şanse de afirmare la nivel european.

 

Prof. Bistreanu Eliana

prof. Bengescu Otilia

  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.