Învăţământul profesional, un fiasco în Gorj


 

 

 

 

inspectoratul-scolar-judetean-gorjAnunţat încă din momentul când multe licee din Gorj au refuzat să facă clase de învăţământ profesional, eşecul claselor de acest tip era previzibil la Gorj. Doar Colegiul „Mihai Viteazul” Bumbeşti-Jiu- clasă de tinichigiu vopsitor auto-31 elevi înscrişi;  Colegiul Auto “Traian Vuia”- specializarea mecanic auto-29 de elevi înscrişi; Liceul Tehnologic Turceni- lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic-38 elevi înscrişi şi Colegiul “Gheorghe Tătărescu” Rovinari, specializarea mecanic utilaje şi instalaţii în industrie-29 elevi înscrişi şi-au ocupat locurile.

Marea majoritate a liceelor care au înfiinţat pentru anul şcolar viitor clase de şcoală profesională de a IX-a nu au reuşit să completeze efectivul de elevi. La Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, nu s-a înscris nici măcar un elev. La Colegiul Tehnic nr.2 Târgu Jiu au existat doar 2 înscrişi. În cele două zile în care s-au primit cererile de înscriere au aplicat pentru şcoala profesională 345 de elevi. Locuri disponibile erau la o cifră aproape dublă.

Absolvenţii claselor a VIII-a nu s-au grăbit să aplice pentru clasele de profesională înfiinţate în licee. 20 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ au înfiinţat câte o  clasă de a IX-a pe parte de învăţământ profesional. Puţine au fost cele care au reuşit să ocupe întreaga clasă, cele mai multe având nevoie de noi înscrişi pentru a o putea înfiinţa începând din toamnă. Cele mai multe clase au fost structurate pe varianta cu 28 de elevi. La clasa profesională de lucrător în agroturism, înfiinţată la Liceul Tehnologic Bârseşti, s-a înscris un singur elev, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, la clasa de bucătari-3 elevi, la Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, specializarea lăcătuş mecanic prestări servicii-niciun elev, la Colegiul Tehnic Ion Mincu, specializarea instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze-8 elevi, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Peştişani, specializarea mecanic auto-11 elevi, la Liceul Tehnologic Albeni, în domeniul turism şi alimentaţie-6 elevi, Liceul Tehnologic Tismana, specializarea mecanic auto-4 elevi.

În data de 6 iunie se va proceda la înscrierea candidaţilor respinşi la proba de preselecţie (care se va face acolo unde numărul celor înscrişi depăşeşte numărul locurilor înfiinţate), la altă unitate de învăţământ care şcolarizează învăţământ profesional cu durata de 3 ani, care nu a organizat proba de preselecţie. Etapa a II-a de înscrieri va avea loc în perioada 27-28 iulie, iar cea de-a III-a în perioada 1-2 septembrie.

profesională cu care se pot angaja în România, dar şi în statele UE. După finalizarea studiilor, absolvenţii unei şcoli profesionale pot urma şi studiile liceale, dar şi să lucreze în acelaşi timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.