Întâlnire la Sibiu între istoricii din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria şi România


Istorici 1Consiliul Județean Sibiu a găzduit marți, 8 iulie 2014, deschiderea oficială a cursurilor Școlii de Vară ‘Provocările istoriei ca știință și disciplină de învățământ la începutul mileniului trei’, ajunsă la cea de-a treia ediție.Evenimentul academic, care se desfășoară la Sibiu în perioada 8 — 12 iulie, este organizat de Guvernul României, prin Departamentul politici pentru relația cu românii de pretutindeni, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane și Universitatea ‘Babeș-Bolyai’ Cluj. Un sprijin notabil pentru buna desfășurare a ediției jubiliare a Școlii de Vară vine și din partea Consiliului Județean Sibiu și a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

 

La prezidiul evenimentului, alături de academicianul prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității ‘Babeș-Bolyai’ și directorul Centrului de Studii Transilvane, prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorector al UBB, s-au aflat președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, rectorul Universității ‘Lucian Blaga’ Sibiu, prof.univ.dr. Ioan Bondrea și PS Andrei Făgărășan, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

În calitate de gazdă, Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, a mărturisit oaspeților că ‘este o onoare pentru instituție să contribuie la desfășurarea acestei Școli de Vară și să aibă drept invitați specialiști în istorie din teritoriile apropiate granițelor României’. Ioan Cindrea și-a manifestat convingerea că scopul științific al întâlnirii va fi realizat și va fi dublat de descoperirea orașului și a județului Sibiu. Un prim pas pentru cunoașterea înzestrării și a potențialului județului Sibiu l-a constituit vizionarea celui mai recent film documentar despre Sibiu, realizat de Dumitru Budrală, pe care ‘cursanții’ Școlii de Vară l-au primit în dar.

La rândul său, prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop, care a primit recent titlul de doctor honoris causa al Universității ‘Lucian Blaga’ Sibiu, a spus că nu se putea găsi un loc mai bun ca Sibiul pentru găzduirea ediției jubiliare a Școlii de Vară, întrucât este cel mai cunoscut oraș din România în lume, iar județul Sibiu, la rândul său, este o întreagă plămădire de cultură românească, respiră multiculturalitate, fiind un loc de geneză al acestui popor. Domnia sa a mai adăugat că organizarea școlii de vară pentru istoricii români care vin din aproape toate regiunile din preajma țării stă sub semnul unei mari împliniri.

Conferința a continuat cu prelegerile universitarilor Ioan-Aurel Pop, Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității ‘Petru Marior’ din Târgu Mureș.

Zilele următoare, Școala de Vară îi va avea ca lectori pe membrii ai comunității academice sibiene, universitarii Paul Niedermaier, George Manolache, Vasile Ciobanu, Sorin Radu, Ilie Moise, Lucian Giura, Gabriela Gruber, alături de alți invitați. Totodată, participanții la Școala de Vară vor vizita Colegiul Național ‘Octavian Goga’, unde se vor întâlni cu profesori de istorie din Sibiu și vor desfășura activități cu caracter didactic-aplicativ, moderatori fiind profesorii de istorie Ștefan Firu, inspector general școlar, și Teodora Helju, inspector de specialitate la disciplina istorie.

Școala de Vară include și câteva excursii pe traseele Sibiu-Rășinari-Orlat—Sibiel; Sibiu-Mediaș-Biertan-Agnita-Sibiu; Sibiu-Făgăraș-Sâmbăta de Sus-Sibiu.(Agerpres)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.